Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 8 Year Old 2010/2018 ‘Black Corbie’, Rolf Kaspar GmbH, refill sherry puncheon, 402 bts
Kleur: koper
ABV: 66.4%

Indrukwekkend

Rolf Kaspar GmbH is een drankenhandel met winkels in Essen en Düsseldorf. Ze selecteren en bottelen single casks onder hun eigen label ‘Black Corbie’ en dit is er zo eentje: een jonge Glentauchers op sherryvat. Ik hou alvast water bij de hand, want het alcoholpercentage ligt ongemeen hoog.

Oh, maar deze neus is erg interessant, hoor. Ik krijg een mooie mix van Sirop de Liège, kersen, bijenwas, aardappelpuree, appelmoes, bakboter en Guinness (het donkere bier). Nog wat zeste van limoen, een hint van amandelen en houtkrullen. Hoe langer je hem laat staan, hoe frisser hij wordt. Na 5 minuten is het allemaal mandarijn uit blik. Bijna snoeperig. Niet gemakkelijk, wel heerlijk.

Wat jammer dat hij dit niet helemaal volhoudt op smaak. Het ABV gooit wat mij betreft wat roet in het eten. Erg alcoholisch waardoor de mooie fruitige toetsen wat op zich laten wachten. Maar eens de malt zich wat heeft genesteld en je speekselklieren hun ding gedaan hebben, krijg je een romige, zoetzure malt voor je kiezen (achter je kiezen, eigenlijk, hé, Mark). De citrus blijft prominent, maar hij vertoont nu ook wat aardse toetsen. Pomme d’amour verschijnt, een beetje als van een druivenpit, een zuurtje als van licht rottende appelsienen. Herfstbladeren. Hier is echt wel heel wat aan de gang.

De afdronk duurt erg lang en offreert op het sterfbed een mix van appelsienschillen, zwarte peper, zoethout en gekarameliseerde appels.

Apart, niet gemakkelijk. Je moet hier even voor gaan zitten. Maar hij loont zeer zeker de moeite. Rekening houdende met de jonge leeftijd, is dit zonder twijfel indrukwekkend te noemen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).