Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 11 Year Old 2005/2016, Hart Brothers, 1st Fill Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 55.6%

Roetjsbaan

Ik was er betrekkelijk zeker van dat dit van hetzelfde vat was als degene dat ik net proefde. Gestookt en gebotteld op hetzelfde moment door dezelfde onafhankelijke bottelaar, zonder vermelding van het aantal flessen of het vatnummer. Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat Hart Brothers de helft van het sherry butt op drinksterkte en de andere helft op vatsterkte bottelde. Ik proefde ze head-to-head. Ik wist onmiddellijk beter. Ze lijken in niets op elkaar.

De neus zou ik niet bepaald als fruitig omschrijven. Hij is eerder wat vuil met aardse tonen, houtkruiden en zelfs iets wat me aan dieselwalm doet denken. Het duurt even voor een appelsien of abrikoos zich kan laten gelden. Dit is geen liefde op het eerste gezicht.

Qua body kan dit tellen. Lekker olieachtig, bijna stroperig. Onmiddellijk flink wat vuile sherryinvloeden waardoor deze me eerder aan Kilkerran of Springbank doet denken, met een beetje Caol Ila in de mix. Dit is een bijzonder atypische Glentauchers, hoor. Het fruit tekent present, maar eerder als gedroogde variant. Wat sultanas komen er bij, maar ook wat schoensmeer en kalk. Ik heb steentjes in mijn mond. Wat een verrassing.

De finish is lekker lang, op flink wat vuile sherry. De rokerigheid is wat hem onderscheid van de rest van de Glentauchers die ik al proefde. Lijkt wel een Islay vat geweest te zijn.

Bizarre Glentauchers, zoveel is zeker. Maar wel een erg leuke roetsjbaan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).