Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glentauchers 11 Year Old 2005 Cask Strength Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 16/12/2019 16:08

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 11 Year Old 2005/2016, Hart Brothers, 1st Fill Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 55.6%

Roetjsbaan

Ik was er betrekkelijk zeker van dat dit van hetzelfde vat was als degene dat ik net proefde. Gestookt en gebotteld op hetzelfde moment door dezelfde onafhankelijke bottelaar, zonder vermelding van het aantal flessen of het vatnummer. Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat Hart Brothers de helft van het sherry butt op drinksterkte en de andere helft op vatsterkte bottelde. Ik proefde ze head-to-head. Ik wist onmiddellijk beter. Ze lijken in niets op elkaar.

De neus zou ik niet bepaald als fruitig omschrijven. Hij is eerder wat vuil met aardse tonen, houtkruiden en zelfs iets wat me aan dieselwalm doet denken. Het duurt even voor een appelsien of abrikoos zich kan laten gelden. Dit is geen liefde op het eerste gezicht.

Qua body kan dit tellen. Lekker olieachtig, bijna stroperig. Onmiddellijk flink wat vuile sherryinvloeden waardoor deze me eerder aan Kilkerran of Springbank doet denken, met een beetje Caol Ila in de mix. Dit is een bijzonder atypische Glentauchers, hoor. Het fruit tekent present, maar eerder als gedroogde variant. Wat sultanas komen er bij, maar ook wat schoensmeer en kalk. Ik heb steentjes in mijn mond. Wat een verrassing.

De finish is lekker lang, op flink wat vuile sherry. De rokerigheid is wat hem onderscheid van de rest van de Glentauchers die ik al proefde. Lijkt wel een Islay vat geweest te zijn.

Bizarre Glentauchers, zoveel is zeker. Maar wel een erg leuke roetsjbaan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glentauchers 11 Year Old 2005 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 16/12/2019 06:05

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 11 Year Old 2005/2016, Hart Brothers, 1st Fill Sherry Butt
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Tannine

Glentauchers is een minder bekende Speysider – opgericht in 1897 – die zich vooral richt op het produceren van maltwhisky voor het maken van blends. Hun grootste klanten zijn Black & White, Ballantine’s, Teachers en Chivas Regal. Officiële bottelingen kan je op één hand tellen. Gelukkig zijn daar nog de onafhankelijke bottelaars die af en toe met een vat komen opzetten. Deze van Hart Brothers is 11 jaar oud en werd gebotteld op drinksterkte. Zo dadelijk zet ik daar de vatsterkte tegenover van dezelfde vintage… van dezelfde bottelaar.

De neus is erg fruitig en fris. Een karrenvracht aan abrikozen, flink wat gesuikerde appelsienschillen, een moutig hart en wat kamfer. Een hint van munt. Redelijk rechttoe-rechtaan maar niets mis mee.

Hij is lichtjes olieachtig en onmiddellijk pikant (ondanks het lage ABV) en mierzoet. Denk abrikozen, appelsienen en flink wat drogende eik. Peper all over the place met een hint van nootmuskaat. Honing zorgt er voor dat je niet gaat bekkentrekken, maar de tannine is wel dominant.

De finish is mediumlang, bitterzoet en drogend.

Verrassend krachtig voor zo’n laag ABV. Geen hoogvlieger, maar wel quasi foutloos. Net iets te veel tannine naar mijn gading.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).