Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 11 Year Old 2005/2016, Hart Brothers, 1st Fill Sherry Butt
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Tannine

Glentauchers is een minder bekende Speysider – opgericht in 1897 – die zich vooral richt op het produceren van maltwhisky voor het maken van blends. Hun grootste klanten zijn Black & White, Ballantine’s, Teachers en Chivas Regal. Officiële bottelingen kan je op één hand tellen. Gelukkig zijn daar nog de onafhankelijke bottelaars die af en toe met een vat komen opzetten. Deze van Hart Brothers is 11 jaar oud en werd gebotteld op drinksterkte. Zo dadelijk zet ik daar de vatsterkte tegenover van dezelfde vintage… van dezelfde bottelaar.

De neus is erg fruitig en fris. Een karrenvracht aan abrikozen, flink wat gesuikerde appelsienschillen, een moutig hart en wat kamfer. Een hint van munt. Redelijk rechttoe-rechtaan maar niets mis mee.

Hij is lichtjes olieachtig en onmiddellijk pikant (ondanks het lage ABV) en mierzoet. Denk abrikozen, appelsienen en flink wat drogende eik. Peper all over the place met een hint van nootmuskaat. Honing zorgt er voor dat je niet gaat bekkentrekken, maar de tannine is wel dominant.

De finish is mediumlang, bitterzoet en drogend.

Verrassend krachtig voor zo’n laag ABV. Geen hoogvlieger, maar wel quasi foutloos. Net iets te veel tannine naar mijn gading.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).