Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 21 Year Old 1997/2018 van Wees The Ultimate Cask Strength, hogshead #38894, 270 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.8%

900e vat

In aanloop naar het 1000e (!) single cask dat deze Nederlandse bottelaar op de markt gaat brengen, zoekt van Wees naar speciale vaten die gebotteld in speciale houten kisten worden aangeboden. Dit is alvast hun 900e vat: een Glen Grant uit 1997 op vatsterkte.

De neus is enerzijds snoeperig zoet op appelsien en ander citrusfruit met een karrenvracht aan honing en een beetje vanille, maar vertoont anderzijds een mooie aardse toets met zachte kruiden, die hem diepgang geeft en van deze neus een absoluut plezier maakt. Wine-gums en gummi beertjes worden afgewisseld met houtkrullen en gerilde ananas.

Op smaakt begint het zoet (honing, vanille, wine-gums), maar treedt al heel snel een mooi bittertje op. Zowel als van grapefruit of een druivenpit als van wat tannine. De kruiden geven hem een warme uitstraling. Denk zoethout, kinine en kardemom. Terwijl de neus een zachte Speysider beloofde, levert de smaak een pittige kerel af. Midpalate komen wit en geel fruit naar voren om er absoluut geen twijfel over te laten bestaan dat dit een fruitbommetje is.De afdronk is geweldig lang, kruidig warm en fruitig zoet.

Da’s een single cask waarmee je al eens groots kan uitpakken. Wat van Wees dan ook gedaan heeft. Topper. Bedankt, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).