Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 13 Year Old 2005/2019 Cask Aid, Cask #17/413-7, 339 bts
Kleur: koper
ABV: 55.9%

Roest & Bloed

Telkens als ik een Glen Scotia schenk hou ik mijn hart een beetje vast. Voor mij is dit vaak hit or miss. De kwaliteit van wat ik al proefde kan soms enorm variëren en ik heb al meer slechte dan goeie Glen Scotia geproefd. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze release voor Cask Aid, de Belgische bottelaar die een deel van de opbrengst aan het goeie doel schenkt. Het betreft een single oloroso sherryvat op vatsterkte en verscheen begin 2019.

De neus is een interessante mix van turf, donker fruit en roest. Bittere appelsienen, verse vijgen, iets van sponscake met rozijnen en acaciahoning en… een druppel bloed. En ja, ik vind het een geweldige neus.

Oh, op smaak is het een heel ander verhaal… scheepstouw, brak water, dieselolie met op de achtergrond wat ananas en bittere appelsienmarmelade. Dit is niet voor broekventjes, maar het werkt wel! Even was ik bang dat hij helemaal de zilte kant op zou gaan, maar het sherryvat brengt hem snel terug naar het zoete midden. Prima balans, overigens, en perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troefkaart! Heerlijk lang op teer, appelsienen en turf, met de kruidigheid van gember op het sterfbed.

En zo stijgt Glen Scotia weer een beetje in mijn lijstje, zie. Dat was 125 EUR well spent, zeg maar. Bedankt voor de tip, Eric!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).