Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 13 Year Old 2005 Cask Aid

Tasting Notes Posted on 06/12/2019 16:17

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 13 Year Old 2005/2019 Cask Aid, Cask #17/413-7, 339 bts
Kleur: koper
ABV: 55.9%

Roest & Bloed

Telkens als ik een Glen Scotia schenk hou ik mijn hart een beetje vast. Voor mij is dit vaak hit or miss. De kwaliteit van wat ik al proefde kan soms enorm variëren en ik heb al meer slechte dan goeie Glen Scotia geproefd. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze release voor Cask Aid, de Belgische bottelaar die een deel van de opbrengst aan het goeie doel schenkt. Het betreft een single oloroso sherryvat op vatsterkte en verscheen begin 2019.

De neus is een interessante mix van turf, donker fruit en roest. Bittere appelsienen, verse vijgen, iets van sponscake met rozijnen en acaciahoning en… een druppel bloed. En ja, ik vind het een geweldige neus.

Oh, op smaak is het een heel ander verhaal… scheepstouw, brak water, dieselolie met op de achtergrond wat ananas en bittere appelsienmarmelade. Dit is niet voor broekventjes, maar het werkt wel! Even was ik bang dat hij helemaal de zilte kant op zou gaan, maar het sherryvat brengt hem snel terug naar het zoete midden. Prima balans, overigens, en perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troefkaart! Heerlijk lang op teer, appelsienen en turf, met de kruidigheid van gember op het sterfbed.

En zo stijgt Glen Scotia weer een beetje in mijn lijstje, zie. Dat was 125 EUR well spent, zeg maar. Bedankt voor de tip, Eric!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Ord 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 06/12/2019 06:15

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Ord 12 Year Old, OB 2003
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Appelsiensap

Deze Glen Ord is al heel lang uit roulatie en daardoor ondertussen verrassend (nou, ja) duur geworden. Reken op zo’n 130 EUR. En laten we eerlijk zijn, als u deze tasting notes gelezen hebt zal u het met me eens zijn dat hij dat absoluut niet waard is.

Onschuldige neus op appelsiensap, butterscotch en vers gesneden ananas. Nog iets van zaagsel en vers afgereden gras. Doet me heel even aan een jonge Ierse whiskey denken. Prettig, maar niet wereldschokkend.

De malt is een tikkeltje romig met onmiddellijk een zoetzure mix van karamel, appelsien en perzik en iets van kinine. Het groene gras blijft hangen. Vanaf de tweede slok wordt hij wat zoeter en sterft het bittertje langzaam weg.

In de medium lange finish verschijnt er een pepertje naast de terugkeer van de appelsienen.

In alle eerlijkheid een heel gewoon drammetje. Zelfs een tikkeltje saai.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).