Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 13 Year Old 2000/2014 Hart Brothers, Finest Collection Cask Strength, American Oak
Kleur: goud
ABV: 55.5%

Reine Claude & Mirabellen

Hart Brothers is een onafhankelijk bottelaar opgericht door Donald en Iain Hart, maar werd in 2007 verkocht. De naam bleef echter behouden. Donald ging ondertussen verder met zijn zoon Andrew en richtte de Meadowside Blending Company op. Deze Glendullan werd destijds nog door Donald geselecteerd en 5 jaar geleden door de nieuwe eigenaars gebotteld op vatsterkte.

De neus is zoet en warm op vanillevla, boerenboter, gebakken appels, een frisse schijf citroen en iets snoeperigs als boterbabbelaar. Wat Reine Claude en mirabellen, kruisbessen en een hint van rozenwater. Erg zomers en aantrekkelijk.

De malt heeft een goeie textuur. Lekker olieachtig op de tong. Onmiddellijk er zoet, maar ook meteen kruidig. Denk witte peper, zoethout, kruidnagel en een mespuntje kaneel. Er zit zelfs een zilt randje aan, wat hem erg interessant maakt. Het crasht niet tegen het zoete fruit, dat nu eerder perzik en appelsien wordt. Een toefje eik zorgt voor diepgang.

De afdronk is lang en warm op kruidige eik en gebakken appeltjes.

Dit was een aangename verrassing. Glendullan stijgt weer een plekje in mijn rangschikking.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).