Distilleerderij: Aberfeldy
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Aberfeldy 15 Year Old Limited Edition Batch 2919, OB 2019, Finished in Pomerol Red Wine Casks
Kleur: amber
ABV: 43%

Kerstmis

Hoewel Aberfeldy nog steeds vooral gebruikt wordt als hart van de populair blend Dewar’s, werd hij in 2014 in een nieuw jasje gestoken en terug op de kaart gezet als single malt. Vandaag proeven we een nieuwe Limited Edition, een 15-jarige die na een reguliere rijping op bourbon refill en re-char vaten nog een finish van een kleine 5 maanden kreeg op Pomerol rodewijnvaten uit de Bordeaux. Het is het geesteskind van Malt Master Stephanie MacLeod.

De typische zachte neus met een karrenvracht aan honing en rode appeltjes laat zich onmiddellijk zien, terwijl de invloed van de robuuste rode wijn zich beperkt tot wat kaneel, Christmas Cake kruiden, kokos, cacao en Maraschino kersen. Wie bang is dat de wijn zou gaan domineren over de zachte spirit, hoeft zich geen zorgen te maken.

Hij is zacht en onmiddellijk zeer zoet, wat totaal geen verrassing is, natuurlijk. De honing komt eerst, op de voet gevolgd door nougat, kersenlikeur en abrikozen. Hint van Reine Claude pruimpjes en kruisbes. Kaneel en een hint van kruidnagel. Zacht pepertje en mooie toetsen van het hout. Maar op geen enkel ogenblik wordt deze zachte malt winey noch oaky. Dit is Kerstmis in je glas.

De afdronk is licht drogend op cacao en nootmuskaat.

Leuke Aberfeldy waarbij de finish voor een extraatje zorgt, zonder dat het karakter van de malt verloren gaat. Aangename verrassing. En dat voor 60 EUR? Deze mag onder de kerstboom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)