Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 26 Year Old 1993, First Fill PX and Oloroso seasoned, Diageo Special Releases 2019, 13.888 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.3%

Walnotenlikeur

Mortlach – The Beast of Dufftown – heeft een paar lastige jaren achter de rug. Nadat jarenlang enkel de 16-jarige in de Fauna & Flora serie beschikbaar was, werd de malt in 2015 plots als luxemerk in de markt gezet met prijzen die ongemeen hoog lagen. Daarbij had het merk zichzelf flink in de voet geschoten en de flessen bleven op het schap staan. Het duurde tot 2018 alvorens de range opnieuw heruitgevonden werd – terug aan ‘normale prijzen’ – maar voor de Special Releases lijkt Diageo toch weer de ‘premium’ kaart te trekken, want hun 26-jarige is de duurste uit de reeks. Ik ben bang dat er van de meer dan dertienduizend flessen weer heel wat verweesd zullen achterblijven…

Oh, my! Dit is wat ik diepe sherry noem. Meubelpoets, rozijnen, vijgen, oude leren boeken, zadeltassen, Ferrero-Rocher rotsjes, walnotenlikeur en orangettes. Daar komt na enkele ogenblikken zelfs iets umami aan te pas. Denk vleesjus.

Het is een bommetje op de tong, hoor. Drogend met flink wat eik, maar donkerzoet tegelijkertijd. Denk pepernoten, kruidnagel, rozijnen en een karrenvracht aan dadels. Iets van munt en origine chocolade. Wow!

De afdronk is bijzonder lang, erg complex en donkerzoet met gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

De neus is out of this world, maar op smaak net een tikkeltje te droog om een vette 90 te scoren. Dat gezegd zijnde, is het wel een absolute klepper – maar zoals gezegd helaas ook qua prijs. Reken op 1.700 EUR.

 89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).