Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 26 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on wo, november 13, 2019 16:07:18

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 26 Year Old 1993, First Fill PX and Oloroso seasoned, Diageo Special Releases 2019, 13.888 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.3%

Walnotenlikeur

Mortlach – The Beast of Dufftown – heeft een paar lastige jaren achter de rug. Nadat jarenlang enkel de 16-jarige in de Fauna & Flora serie beschikbaar was, werd de malt in 2015 plots als luxemerk in de markt gezet met prijzen die ongemeen hoog lagen. Daarbij had het merk zichzelf flink in de voet geschoten en de flessen bleven op het schap staan. Het duurde tot 2018 alvorens de range opnieuw heruitgevonden werd – terug aan ‘normale prijzen’ – maar voor de Special Releases lijkt Diageo toch weer de ‘premium’ kaart te trekken, want hun 26-jarige is de duurste uit de reeks. Ik ben bang dat er van de meer dan dertienduizend flessen weer heel wat verweesd zullen achterblijven…

Oh, my! Dit is wat ik diepe sherry noem. Meubelpoets, rozijnen, vijgen, oude leren boeken, zadeltassen, Ferrero-Rocher rotsjes, walnotenlikeur en orangettes. Daar komt na enkele ogenblikken zelfs iets umami aan te pas. Denk vleesjus.

Het is een bommetje op de tong, hoor. Drogend met flink wat eik, maar donkerzoet tegelijkertijd. Denk pepernoten, kruidnagel, rozijnen en een karrenvracht aan dadels. Iets van munt en origine chocolade. Wow!

De afdronk is bijzonder lang, erg complex en donkerzoet met gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

De neus is out of this world, maar op smaak net een tikkeltje te droog om een vette 90 te scoren. Dat gezegd zijnde, is het wel een absolute klepper – maar zoals gezegd helaas ook qua prijs. Reken op 1.700 EUR.

 89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Dalwhinnie 30 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on wo, november 13, 2019 06:45:15

Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie 30 Year Old, Hogsheads & Butts, Diageo Special Releases 2019
Kleur: goud
ABV: 54.7%

Old School

Hoewel er niet zo heel veel expressies van Dalwhinnie bestaan, is het voor Diageo toch een bestseller en staat hij in de top 15 best verkopend malts ter wereld. We mogen hem voor de derde keer verwelkomen in de Special Releases. In 2012 en 2015 verscheen hij telkens als 25-jarige, maar dit jaar doet Diageo er een schepje bovenop en trakteert ons op een Dalwhinnie van drie decennia oud, de op één na oudste ooit gelanceerd (die eer valt te beurt aan de Dalwhinnie 1966 Cask Strength die in 2002 werd gebotteld).

Leuke neus! Mild maar met een heerlijk streepje woodsmoke. Een uitgeblazen kaars. Mooie aciditeit. Doet even aan zuurtjes (de snoep) denken, maar ook flink wat heide. Wit fruit en leder. Lekker old school.

Romig op smaak, erg mondvullend en stevig gekruid. Grapefruit, kinine, peper, nootmuskaat en een fantastisch zilt randje dat hem een diepgang geeft waar je blij van wordt. Het ABV laat zich gelden, maar water is overbodig.

Die warme peper zet zich mooi door in de lange, waxy finish.

Absoluut indrukwekkende Dalwhinnie. Je moet er wel 500 EUR voor neertellen.

 87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).