Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie 30 Year Old, Hogsheads & Butts, Diageo Special Releases 2019
Kleur: goud
ABV: 54.7%

Old School

Hoewel er niet zo heel veel expressies van Dalwhinnie bestaan, is het voor Diageo toch een bestseller en staat hij in de top 15 best verkopend malts ter wereld. We mogen hem voor de derde keer verwelkomen in de Special Releases. In 2012 en 2015 verscheen hij telkens als 25-jarige, maar dit jaar doet Diageo er een schepje bovenop en trakteert ons op een Dalwhinnie van drie decennia oud, de op één na oudste ooit gelanceerd (die eer valt te beurt aan de Dalwhinnie 1966 Cask Strength die in 2002 werd gebotteld).

Leuke neus! Mild maar met een heerlijk streepje woodsmoke. Een uitgeblazen kaars. Mooie aciditeit. Doet even aan zuurtjes (de snoep) denken, maar ook flink wat heide. Wit fruit en leder. Lekker old school.

Romig op smaak, erg mondvullend en stevig gekruid. Grapefruit, kinine, peper, nootmuskaat en een fantastisch zilt randje dat hem een diepgang geeft waar je blij van wordt. Het ABV laat zich gelden, maar water is overbodig.

Die warme peper zet zich mooi door in de lange, waxy finish.

Absoluut indrukwekkende Dalwhinnie. Je moet er wel 500 EUR voor neertellen.

 87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).