Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Singleton of Glen Ord 18 Year Old, Diageo Special Releases 2019
Kleur: licht goud
ABV: 55.3%

Waxy

Van Glen Ord wordt slechts 20% gebotteld als single malt. De rest verdwijnt in de bekende blends met Johnnie Walker en Dewar’s op kop. Vorig jaar nog kregen we een 14-jarige Singleton of Glen Ord in de Special Releases – met de ronkende kop ‘Five Cask Process’ op het label – maar dit jaar worden we getrakteerd op een 18-jarige. Vanzelfsprekend komt hij in de typische Singleton-fles, waardoor hij in de reeks een tikkeltje uit de toon valt – althans visueel op het schap.

Zesty neus op appelsienschillen en gedroogde appeltjes. Heeft wel wat tijd nodig, maar is het wachten waard. Iets van nougat met een hint van cacao. In de verte zelfs iets van cola! Een hint van eikenhout steekt de kop op. Wordt zelfs een tikkeltje waxy. Lekker fruitige spring-in-‘t-veld, zonder zich de moeite te getroosten van complexiteit.

Op de tong ontvouwt hij zich onmiddellijk als waxy, zesty en flink bitter. Grapefruit met een randje peper, abrikozen en suikerspin. Kinine bij de vleet. Toffee? Florale honing. Iets van zoethout. Mooi in balans, overigens.

De afdronk is middellang, een tikkeltje drogend met een pepertje.

Voor deze release had ik in alle eerlijkheid de minst hoge verwachtingen. Dat was fout. Dit is een erg leuke Ord op prima sterkte. Ik ben fan!

 85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).