Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cardhu 14 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on ma, november 11, 2019 16:45:07

Distilleerderij: Cardhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cardhu 14 Year Old, Amontillado Finish, Diageo Special Releases 2019, 4.860 bts
Kleur: stro
ABV: 55.0%

Kamille

Cardhu in hartje Speyside wordt ook wel eens de Spiritual Home of Johnnie Walker genoemd, omdat 70% van alles was hier wordt gestookt naar die bekende blend gaat. Het is nog maar de tweede keer dat Cardhu deel uitmaakt van de Special Releases. De eerste keer was in 2005 en toen betrof het een 22-jarige. Nu keert hij weer op veel jongere leeftijd en met een Amontillado sherry finish.

Fris fruitige neus op banaan, perzik, kersen, peren en gebakken appeltjes met wat kaneel. Hij heeft een mooi floraal kantje. Denk kamille- of fruitthee. Het is quasi onmogelijk om deze niet lekker te vinden. Lente in je glas!

Hij is best pittig, dankzij de vatsterkte. Flink gepeperd met een bitter randje. Kinine, noten, geel en oranje fruit en zacht drogend. Ook op smaak heeft hij dat florale een beetje. Hij tintelt op je tong.

De finish is wat aan de korte kant, maar wel pittig gekruid. Zachtjes droogt hij op.

Ik beken, ik werd nog nooit van mijn sokken geblazen door Cardhu. Deze doet dat ook niet, maar is wel veruit de lekkerste Cardhu die ik al aan de lippen mocht zetten.

 84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Singleton of Glen Ord 18 Year Old Diageo Special Releases

Tasting Notes Posted on ma, november 11, 2019 06:45:43

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Singleton of Glen Ord 18 Year Old, Diageo Special Releases 2019
Kleur: licht goud
ABV: 55.3%

Waxy

Van Glen Ord wordt slechts 20% gebotteld als single malt. De rest verdwijnt in de bekende blends met Johnnie Walker en Dewar’s op kop. Vorig jaar nog kregen we een 14-jarige Singleton of Glen Ord in de Special Releases – met de ronkende kop ‘Five Cask Process’ op het label – maar dit jaar worden we getrakteerd op een 18-jarige. Vanzelfsprekend komt hij in de typische Singleton-fles, waardoor hij in de reeks een tikkeltje uit de toon valt – althans visueel op het schap.

Zesty neus op appelsienschillen en gedroogde appeltjes. Heeft wel wat tijd nodig, maar is het wachten waard. Iets van nougat met een hint van cacao. In de verte zelfs iets van cola! Een hint van eikenhout steekt de kop op. Wordt zelfs een tikkeltje waxy. Lekker fruitige spring-in-‘t-veld, zonder zich de moeite te getroosten van complexiteit.

Op de tong ontvouwt hij zich onmiddellijk als waxy, zesty en flink bitter. Grapefruit met een randje peper, abrikozen en suikerspin. Kinine bij de vleet. Toffee? Florale honing. Iets van zoethout. Mooi in balans, overigens.

De afdronk is middellang, een tikkeltje drogend met een pepertje.

Voor deze release had ik in alle eerlijkheid de minst hoge verwachtingen. Dat was fout. Dit is een erg leuke Ord op prima sterkte. Ik ben fan!

 85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).