Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan American Oak Reserve, OB 2019, travel retail, 1000ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Pittig

De American Oak van Auchentoshan is al eventjes op de markt (2014) en is hun entry level malt. Hij werd samengesteld met whisky die op – zoals de naam al aangeeft – Amerikaanse eik rijpte. Deze American Oak Reserve onderscheidt zich door het feit dat het in dit geval enkel over first fill bourbonvaten gaat. Hij werd in september 2019 geïntroduceerd, tegelijkertijd met de Dark Oak, die ik zodadelijk proef. Het is een fles die je momenteel enkel in de duty free en de distilleerderij kan vinden.

Hij offreert een zoete neus die me heel even aan bourbon doet denken met vanille en karamel, maar dan schemert het delicate karakter van Auchentoshan daar toch doorheen. Citroengras, kokosnoot, iets floraal, wat noten en flink wat appels (zowel knapperig vers als gebakken). Frangipanegebak met een suikerlaagje op. Hij heeft zelfs nog iets new make-y, wat volgens mij betekent dat hij nog erg jong is. Dat gezegd zijnde: heel makkelijk, heel toegankelijk, heel Auchentoshan.

Hij is licht en toch een beetje romig. Het mondgevoel zit alvast prima. Qua smaakprofiel leunt hij dicht aan bij de American Oak, maar heeft iets meer pit, meer kruidigheid. Hier zit een mooi pepertje in. Kokosnoot, appels en appelsienen met wat halverwege wat gebak. En een erg precieze dosis tannine die hem een drogend randje geeft.

De afdronk is langer dan ik vreesde en blijft pittig met een pepertje.

Zo, ik ben weer voorzien van een nieuw aperitiefje! Bedankt, Pascal & Ellen om mij twee flessen mee te brengen van jullie bezoek aan de distilleerderij. You’re the best!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).