Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 21 Year Old 1997/2019, The Nectar of the Daily Drams
Kleur: koper
ABV: 53.4%

Mon Chérie & Cuberdons

In Parijs stelde The Nectar een hele range van nieuwe single casks voor. En, hoera, er zat ook een Auchentoshan tussen. Maar ik beken: het prijskaartje van om en bij de 280 EUR weerhield me ervan om meteen een fles te bestellen. Dus scoorde ik eerst een sample. Wat een prachtige kleur!

Ja, hallo! Diepe sherry met rozijnen en chocolade, koude koffie, Mon Chérie en Cuberdons, oud leder en gebakken appels besprenkeld met een flinke snuif kaneel. Kerst in mijn glas! Nog een mooie florale hint, zo typisch voor mijn geliefde Lowlander. Geroosterde noten en gepofte rijst. Heerlijk is dit!

Stevige aanzet met onmiddellijk een grootse kruidigheid als van kaneel, nootmuskaat en zwarte peper. Ahornsiroop, donkere honing, amandellikeur en flink wat Sevilla appelsienen. Ondertussen blijft het typsiche distilleerderijkarakter van Auchentoshan wel mooi overeind. Knap staaltje, hoor. Dit is een absolute bom!

De afdronk is warm, bijzonder lang, donkerzoet en simpelweg heerlijk.

OMG, wat een kanjer, zeg! Ok, ok, ik ga me toch maar een fles moeten bestellen dan. Die mag niet ontbreken in de Toshan Temple.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).