Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 1978/1996 Scott’s Selection
Kleur: vol goud
ABV: 52.6%

Triple Distilled Deliciousness

Da’s echt wel een golden oldie ondertussen en ik heb ‘m dan wel in mijn verzameling, maar open ging hij nooit en dus heb ik ‘m ook nog niet geproefd. Maar via sociale media zag ik een liefhebber die deze aanbood in samples (de zogenaamde bottle share) en dus was ik er als de kippen bij om een flink sample te bestellen zodat ik deze eindelijk toch eens aan de lippen kon zetten. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Ondertussen bracht hij langer door op fles dan dat hij ooit op vat gezeten heeft.

Hallo! Jawadde, dit is een geweldige neus. Klassieke old school Auchentoshan op bourbon. Zou me niet verbazen mocht dit first fill geweest zijn. Hier wordt ik blij van. Want hij is rijk en fruitig op allerhande citrus, ananas, maraschino kersen, stroopwafels en kokosnoot. Niks FWP of een andere off-note, maar enkel zalige triple distilled delicousness!

Het ABV laat zich niet onbetuigd, maar de neiging om water toe te voegen komt niet eens bij me op. Romig en zoet op abrikozengebak, appelsien, peer en amandelen met zoethout en een geweldige aardse toets van de eik. Groots. Heerlijk met hoofdletter H.

De afdronk is lang, zoet en kruidig en absoluut geweldig.

Where have you been all my life!? Wat een fantastische Auchentoshan, zeg! Mijn dag kan niet meer stuk. De jacht op een extra fles is bij deze geopend.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).