Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 2004/2017 Malts of Scotland for Der Feinschmecker, Sherry Hogshead #MoSFS016, 90 bts
Kleur: koper
ABV: 51.5%

Appelbeignets

Der Feinschmecker is een Duitse (online) delicatessenzaak en af en toe bottelen ze ook een spirit exclusief voor hun shop. Zo hebben ze al 10 single malts op hun naam laten zetten door het Duitse Malts of Scotland. De meest recente was in 2018, een Linkwood uit 1984. Maar mijn oog was natuurlijk gevallen op deze Auchentoshan, gebotteld in 2017. Wil het weer lukken dat De Feinschmecker niet naar het buitenland wil verzenden. Gelukkig had mijn Duitse vriend Heiko plannen om langs te komen. Dus kreeg hij de belangrijke opdracht mij twee flessen mee te brengen. Zo gezegd, zo gedaan.

Het eerste wat me opvalt op de neus is een toets rubber als van een fietsband. Da’s geen al te beste start, moet ik zeggen. Gelukkig blijft dat niet lang hangen en wordt het opgevolgd door aangename geuren als appelbeignets, sultanas, mokatine en koude koffie. Met wat geduld komt daar vijgenconfituur en kandijsuiker aan te pas. Hoe langer je hem laat staan, hoe zoeter hij wordt. Zelfs een beetje snoeperig. Neem dus de tijd om deze even te laten ademen.

Hij is zoet, maar tegelijkertijd bijzonder pikant op de tong. Kruidnagel, kaneel, peper komen eerst. Terwijl je speekselklieren aan het blussen gaan, verschijnen donkerzoete toetsen als pruimen, vijgen en sultanas. Maar hij prikkelt net iets te veel naar mijn zin, alsof de alcohol niet perfect is geïntegreerd.

Gelukkig dooft dat allemaal een beetje in de finish, die hem plots toch een zijdezacht karakter lijkt te geven, waardoor hij zichzelf wat herstelt.

Met zijn prijskaartje van 150 EUR is dit geen goedkope Auchentoshan. Anderzijds blijft het natuurlijk een sherryvat en gebotteld op vatsterkte. Faire deal, me dunkt. Ik vraag me wel af wat er met de rest van het vat gebeurd is, aangezien de Duitse delicatessenzaak slechts 90 flessen op haar actief heeft staan van deze Lowlander. Bedankt, Heiko.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).