Distilleerderij: Clydeside Distillery
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Clydeside New Make Spirit, OB 2018, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Fluweelzacht

De Clydeside Distillery is the new kid on the block in Glasgow in de handen van de Morrison dynastie, die we natuurlijk nog kennen van Morrison-Bowmore Distillers. Eén van de oprichters van deze distilleerderij is Tim Morrison, zoon van de legendarische Stanley P. Morrison. In 2016 begint Tim aan zijn levensdroom door een gloednieuwe distilleerderij te bouwen in het oude Pumphouse langs de Clyde. Vanzelfsprekend is er nog geen whisky, maar de new make wordt alvast commercieel beschikbaar gesteld in flesjes van 20cl. Dankzij Anthony kon ik ‘m proeven.

De neus is licht romig en clean. Een zachte mix van gesmolten boter en gekookte groentjes. Doet een beetje aan de paardenstal denken ook. Moutig hart met een verrassend zilt puntje, lijkt het wel. Iets van mosterdzaad? Ik vind het alvast prima.

Op smaak is dit een klassieke new make, maar hij vertoont nu al wel een flink zoetje. Kristalsuiker, lijkt het wel. Tikkeltje warmend van de alcohol en zacht gekruid. Wat aardse tonen, ook. Maar echt verrassend romig. Een fluweelzachte structuur.

De afdronk is warm, zoet en wordt nu wel heel erg kruidig. Zwarte peper op het sterfbed.

Ja, dit is erg aangenaam. Dat lijkt me een prima spirit om te rijpen om second fill vaten voor het beste resultaat. Merci, Anthony!

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).