Distilleerderij: Kingsbarns
Regio:
Schotland (Highlands)
Fles: Kingsbarns 3 Year Old 2015/2018 Dream to Dram, 1st fill ex-bourbon & 1st fill ex-wine casks
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Context

Eind 2018 verscheen de langverwachte eerste release van de Kingsbarns Distillery. Dream to Dram, dat spreekt voor zich. En uiteraard moeten we deze single malt in zijn context zien: jong, eerste release, versneden – verwacht je dus niet aan een hoogvlieger, maar aan een instapversie van deze nieuwe kid on the block. Hij is – gelukkig – ook op die manier geprijsd: een flesje kost amper 40 tot 45 EUR.

Duidelijk erg jong op de neus. De new make is nog herkenbaar. Daarnaast een Lowland-stijl neus met citrus, vanille, vers afgereden gras, bloemen, perzik en ananas. Zomer in het glas. Leuke neus!

Op smaak, daarentegen, is er nog veel ruimte voor verbetering. Tikkeltje waterachtig en scherp met witte peper en veel alcohol. Heeft duidelijk meer tijd nodig in het vat om verder te ontwikkelen, maar je krijgt toch al een goed beeld van welke richting Kingsbarns uit wil en dat staat me alleszins aan. Zachte vanille, wat appelsiensap en een druppeltje honing, maar weinig meer.

De afdronk is wat aan de korte kant – maar da’s prima, hoor – op citrus, peper en honing.

Voorlopig nog wat rechttoe-rechtaan en wat karakterloos, maar dat hoeft niet te verbazen. De neus was al erg leuk. Deze introductie kan alvast als aperitief dienen en we kijken reikhalzend uit naar volgende – oudere – releases. Dank voor het sample, Imanuel.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).