Distilleerderij: Lagg Distillery
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Lagg Peated Spirit Drink, New Make Spirit, OB 2019, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Klontje Suiker

In 2017 werd begonnen met de bouw van de hypermoderne Lagg Distillery, die in juli 2019 haar deuren opende voor het grote publiek. De productie wordt in goeie banen geleid door de nieuwe manager Graham Omand, bijgestaan door James MacTaggart, die al op 40 jaar ervaring kan terugvallen. Alle 22 medewerkers van Lagg wonen op het eiland. Voor de eerste whisky is het vanzelfsprekend nog minstens drie jaar te vroeg, maar de new make wordt al te koop aangeboden in flesjes van 20cl. Dankzij mijn gabber Anthony kon ik hem proeven. Hij weet – net als iedereen die mij een beetje kent – dat ik een zwak heb voor new make.

Al bij het schenken merk ik onmiddellijk dat dit flink geturfd spul is. Research leert dat het om 50ppm gaat. Dat zorgt er voor dat de neus flink wat stalgeuren biedt, alsook gekookte hesp en prachtige toetsen van gerst. Volledig verstoken van fruit, weliswaar. Boontjes bij de vleet. Hooi. Varkensstal. Kruidig. Prima new make op de neus.

Komt stevig binnen, maar daar kijken we niet van op. Dit is versneden naar 63.5%, de sterkte waarop de spirit op vat wordt gelegd ter rijping. De turf is onmiskenbaar, maar deze new make wordt plots verrassend zoet. Dat moeten wel moutsuikers zijn, maar lijkt wel alsof er een klontje suiker in mijn glas werd gedropt. Leuke verrassing.

Pikante, warme en erg zoete afdronk.

Ik vind hem erg verschillend van de peated new make van Arran die gebruikt wordt voor Machrie Moor. Deze is in mijn opinie beter. Cleaner, zoeter, beloftevol. Een goeie scheut van deze new make met een blokje ijs is geen straf, geloof me.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).