Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 12 Year Old 2006/2019 for Jeroen Koetsier, Johan Hofvander & Tapani Kuusela, Single Sherry Cask #335/2006, 203 bts
Kleur: koper
ABV: 55.3%

Pruimtabak!

Er zijn al flink wat private casks uit 2006 door Kilchoman gebotteld, maar de meeste zijn toch wel bourbonvaten. Drie vrienden sloegen de handen in elkaar om dit sherryvat op hun naam te zetten: Jeroen Koetsier, Johan Hofvander en Tapani Kuusela. De eerste ken ik natuurlijk via Catawiki, mijn parttime werkgever. We zijn collega’s. Dus is het maar wat logisch dat ik ook een fles kon bemachtigen toch? Ons kent ons. Deze Kilchoman rijpte maar liefst 12 jaar en heeft een prachtige kleur.

Ik weet al dat er een feestje op het programma staat van zodra ik me een goeie dram geschonken heb. Onmiddellijk wordt mijn bureau gevuld met heerlijke bosgeuren, assen, zoete turf, paardenstal en rood fruit. Niet noodzakelijk in die volgorde en het gaat gezellig over en weer tussen de verschillende aroma’s. Soms overheerst de rook, maar het rode fruit doet gezellig haasje-over. Ik heb het erg naar mijn zin…

(15 minuten later)

Prima body en goeie sterkte, hoera! Krachtpatser die je mond onmiddellijk heerlijk warm maakt met pittige kruiden. Kruidnagel, paprika, zwarte peper. Zit daar nu een blaadje munt tussen. Zou zomaar kunnen. Qua fruitigheid valt er ook veel te ontdekken. Framboos en rode bessen. Een umami toets komt sterk opzetten. Rosbief? Beef Jerky? Pruimtabak! Man, man, man, dit is nom, nom, nom!

De afdronk is kruidig, rokerig, zoet en duurt een eeuwigheid. Ongelooflijk goed.

Dat Jeroen geen bocht zou bottelen, wist ik natuurlijk op voorhand. Dat Kilchoman goed spul maakt weet ik ook al veel langer. Voeg die twee samen en je krijgt een klepper als deze. De fles gaat nu aan de kant tot het winter is. Hier ga ik me nog lang aan kunnen verwarmen.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).