Bottelaar: Adelphi
Regio: Schotland en Nederland
Fles: The Winter Queen 19 Year Old, Adelphi, Refill Sherry Casks, 400 bts
Kleur: brons
ABV: 54.5%

Lavendelsiroop

U herinnert zich misschien nog de eerste release van The Winter Queen, een zogenaamde fusion whisky van bottelaar Adelphi (Schotse whisky gemixt met Nederlandse), uit maart 2018. Die was zo succesvol dat er een tweede batch werd uitgebracht. Waar de eerste nog een blend van 9 jaar oud betrof, is deze toch een pak ouder. Hij werd – zo is mij verteld – samengesteld met Teaninich 1983, 20-jarige Bowmore en een Morllach uit 1993, aangevuld met het oudste vat Millstone dat het Nederlandse Zuidam te bieden had, namelijk 19 jaar oud. Merk op dat de andere componenten een pak ouder zijn! De naam verwijst naar de oudste dochter van de Schotse koning James VI. Elizabeth Stuart werd in 1596 geboren in Fife, maar bracht het grootste deel van haar leven door in Den Haag – vandaar de mix met Zuidam. Ik zou bijna durven zeggen: dat kan niet slecht zijn! Vreemd genoeg ligt het alcoholpercentage hoger dan de eerste, veel jongere versie!

Drogende, donkerzoete neus op espresso, geroosterd brood, hazelnoten en flink wat chocolade. Blauwe en rode bessen. Iets van pas geboend leder. Maritieme hint met wat zilt en vermolmd hout. Absoluut heerlijk.

Lekker olieachtig met een prima body. Erg kruidig op zwarte peper, zoethout en kruidnagel. Hint van bittere appelsienen, omfloerst met toffee en lavendelsiroop. Verbrand hout en woodsmoke verschijnen. Bijzonder knappe fusie, als u het mij vraagt.

Jongens, toch! Wat een lange, warme en drogende finish. Met een zilt eindstation.

De oplage is minder dan de helft van de eerste release, de prijs meer dan het dubbele. Dat gezegd zijnde: een dijk van een whisky! Dit is eentje om op het gemak van te genieten wanneer je niet gestoord kan worden. Om blij van te worden.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).