Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 23 Year Old 1980/2003 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice
Kleur: goud
ABV: 46%

Van Geel naar Wit

Dit is nog zo’n golden oldie, zeg maar. Een Caperdonich uit 1980, gebotteld door één van Schotland’s oudste en bekendste bottelaars – Gordon & Macphail – een jaar na de sluiting van deze Speysider. Da’s ondertussen toch ook al 17 jaar geleden geleden.

Ik moet bekennen dat ik de neus in eerste instantie betrekkelijk alcoholisch vind. Wit fruit, honing, groene druiven en dan een hint van menthol. Kruisbessen en aalbessen. Verrassend kruidig en herbaal. Echt goed, hoor. Tikkeltje old school. Tja, ik was tien toen dit spul uit de alambiek liep.

Goeie body, meteen fris fruitig en kruidig. Erg levendig ondanks de lange tijd op fles. Citrusfruit vooral, denk limoen en pomelo. En appels, maar ook peren. Evolueert van geel naar wit, als u me kan volgen. Ongetwijfeld een refill sherryvat. Wat een lekker spul, zeg. Perfecte dosis peper en munt. Prima balans.

De afdronk mocht wat mij betreft nog net iets langer zijn, maar de pret kan al lang niet meer op.

Dit is een gouwe ouwe Caperdonich. ‘Zo maken ze ‘m niet meer, meneer’. Ge moogt gerust zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).