Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 18 Year Old 1995/2014 Chieftain’s Choice, Sherry Hogshead 95054/95057, 1.016 bts
Kleur: amber
ABV: 46.0%

Ademen

Benny is één van de vaste proevers op de tastings die ik in Gent organiseer. En tijdens zo’n tasting stopte hij me een sample in de hand. ‘Deze moet je proeven’, vertrouwde hij me toe. Het was een Caperdonich van maar liefst 18 jaar oud, gerijpt op sherryvaten – een vatting van 4 hogsheads. Nou, Benny, daar ben ik even voor gaan zitten.

De neus heeft wat tijd nodig, begint eerder gesloten. Maar eens hij wat geademd heeft krijg ik mooie toetsen van appeltaart, erg lichte honing, walnotenlikeur en iets van pruimtabak. Na enkele ogenblikken wordt dat aangevuld met appelsien en… euh… mosterdzaad? En nog een heel klein beetje gedroogde bloemen. Mooi, hoor. En hoe langer je hem laat ademen, hoe mooier hij wordt. Gun hem die tijd.

Prima body. Lekker olieachtig. Nu komt het citrusfruit eerst. Flink wat appelsien, mandarijn en citroen, een mooie dosis honing en iets van chili peper en kinine voor een kruidig randje. Zo kruidig zelfs, dat ik even denk turf te proeven. Dat kan toch niet? Of wel? Neen, dat kan ik niet geloven. De appels zijn nu ver te zoeken, maar lekker is dit alleszins.Het mosterdzaad van in de neus komt in de finish in volle glorie terug. Een pepertje op het sterfbed, hand-in-hand met wat appelsienen.

Caperdonich is toch zo’n beetje een onontdekt juweel, dat pas na sluiting zijn cultstatus kreeg. Daardoor is hij gelukkig nog steeds betrekkelijk betaalbaar. Zo kan je deze fles nog steeds kopen voor minder dan 200 EUR. Aanrader. Dankjewel, Benny! Ge hebt iets tegoed van mij…

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).