Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 2002 1st Release, OB 2012, 1st fill bourbon barrels
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Pompelmoes

Balblair stond lange tijd bekend omwille van het feit dat ze geen leeftijdsaanduidingen op hun flessen zetten, maar jaartallen – de zogenaamde vintage. Maar sinds maart 2019 wordt de range vernieuwd en komen er terug leeftijden op het label. Zo zijn er de nieuwe 12-, 15- en 18- en 25-jarige Balblair, allemaal gebotteld op 46%. De 25-jarige gaat u wel zo’n 600 EUR kosten. Ik probeer nog een oldie uit 2002, gebotteld in 2012, dus zo’n tien jaar jong. Veel bleker dan dit, worden ze niet.

Het start fris, jong en onschuldig op de neus. Wat boomgaardfruit, limoen, meloen, kruisbessen, groene druiven, allemaal heel zomers en fris. Floraal ook. Ik heb wilde bloemen, hooi, en kamille. Moutsuiker en een flinke dosis honing. Een blaadje munt. Braaf.

Dat wordt mooi verdergezet in de mond, hoewel er een licht zurige en bittere toets bij komt. Pompelmoes wordt erg groot en er verschijnen tevens flink wat peper, gember en eik. Tikkeltje zesty. Stukken beter dan de neus beloofde, maar nog altijd betrekkelijk eenvoudig.

De afdronk is bitterzoet op meer pompelmoes, maar het wordt wat verzacht door toetsen van ananas en sappige peren.

Erg zomerse whisky die je zonder nadenken op tafel kan zetten als er vrienden komen: glazen op tafel en gooi de kurk maar weg. De fles overleeft de avond niet. Bedankt voor het sample, Patrick!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).