Distilleerderij: Inchgower
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Inchgower 13 Year Old 2006/2019 Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19009, 222 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.8%

Zilt & Zoet

De Inchgower Distillery in Bucky werd in 1871 gebouwd. Al sinds 1936 is het een belangrijk onderdeel van de blend Bell’s, maar ook andere blenders zien heil in deze Speysider. Denken we maar aan Johnnie Walker en White Horse. Als single malt komt hij amper op de markt – officieel bedoel ik dan – dus mogen we blij zijn dat hij regelmatig onafhankelijk gebotteld wordt, zoals dit sherryvat van het Duitse Malts of Scotland.

Verrassend groene neus, moet ik zeggen. Naast wat typische zoete toetsen als van karamel, appelsien en sultanas, krijg ik hier toch vooral plantenresten, kruidenmix en bouillon. Erg umami, eigenlijk, waardoor deze zich niet makkelijk laat appreciëren op de neus.

Op de tong is het al wat makkelijker. Fruitig en umami, kruidig en warm. Ik moet daar toch onmiddellijk aan toevoegen dat ik het geen makkelijke combinatie vind. Het is zilt en zoet tegelijkertijd, waardoor de balans een beetje zoek lijkt. Wat aardse toetsen doorspekt met wit fruit en karamel aan de ene kant, Maggimix aan de andere. Toch even wennen.

In de middellange afdronk krijg ik meer van hetzelfde, weliswaar verpakt in een mooi streepje woodsmoke.

Moeilijk. Ik ben er echt niet uit of ik hem nu wel of niet lekker vind. Hoe schizofreen is dat? Zo’n 80 EUR. Thx, Manny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).