Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 8 Year Old 2011/2019 Asta Morris, Sherry Cask #AM058, 245 bts
Kleur: brons
ABV: 55.1%

Sherry & Turf

Ten tijde van de release van de geweldige Miltonduff 2011, Glentauchers 2009 en Glen Keith 1994 bracht Asta Morris ook weer een sherrygerijpte Caol Ila uit. Guess what? Bij de meeste winkeliers was hij al ‘op voorhand’ uitverkocht. Tja. Gelukkig kon ik nog en sample bemachtigen via een makker in Nederland. Ik zet hem head-to-head met die van vorig jaar.

De neus is erg zoet met amper maritieme elementen. Het sherryvat heeft hier duidelijk de bovenhand en offreert chocolade met pralinévulling, walnotenlikeur, pruimtabak en oud leder. Hoewel het wellicht een zustervat is van #AM55 die enkele maanden geleden gelanceerd werd, is hij toch erg verschillend.

Hij komt alvast erg krachtig binnen en flink pikant. Denk kruidnagel en nootmuskaat, zelfs wat currypoeder. Dan komt het donkerzoete fruit opzetten, maar die pruimen en rozijnen hebben het knap lastig tegen de zilte, geturfde spirit. Het resultaat is een feest op de tong. Geroosterde noten en iets van assen maken het plaatje compleet.

De afdronk is lekker lang, warm en kruidig

Ge-wel-dig! Het beste wat de combinatie sherry en turf te bieden heeft. Nog net iets beter dan zijn voorganger. Een fles kostte amper 75 EUR, maar zoals gezegd is hij volledig uitverkocht. Miljaarde! Wie kan me daar nog een flesje van aan de hand doen?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)