Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 21 Year Old, b. 2014, Gordon & Macphail
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Paxarette

Gordon & Macphail – één van de oudste onafhankelijke bottelaars van Schotland – hebben een enorme voorraad vaten van Mortlach. Ze zijn erg vroeg begonnen met het vullen van vaten, getuige de release van de Mortlach 70 Year Old. Toen deze in 2008 verscheen in hun Generations reeks, was het de oudste Mortlach ooit gebotteld. Wij doen het met een veel jongere versie, maar toch ook al 21 jaar gerijpt. Deze werd 5 jaar geleden op ons losgelaten.

De lichte kleur heeft me op het verkeerde been gezet. Ik verwachte een bourbongerijpte Mortlach, maar dit is duidelijk een vatting waar ook sherryvaten in gegaan zijn, want de neus offreert niet alleen wit fruit en vanille, maar ook een hint van Graeffe suiker, bloemen, abrikozen, ananas, boerenboter en – helaas – een hint van sulfer. Gelukkig trekt dat laatste snel weg en wordt vervangen door een zoete toets van paxarette.

Hij is olieachtig en zacht – de body mocht net iets meer zijn – met heldere toetsen van wit en geel fruit, maar ook hier weer dat sulfertje dat me niet echt kan bekoren. De kruiden worden betrekkelijk luid, flink wat eik en groene kruiden.

In de afdronk, die lang genoemd mag worden, komen er weer duidelijke, zoete sherryinvloeden naar boven. Op het sterfbed krijgt hij nog een kleine lift van menthol.

Degelijke Mortlach, maar geen topper in mijn beleving. De sulfer doet hem de das om.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).