Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 20 Year Old, OB 2018, Cowie’s Blue Seal
Kleur: koper
ABV: 43.4%

Geciviliseerd

De nieuwe 20-jarige werd Cowie’s Blue Seal genoemd, wat een verwijzing is naar één van de vorige eigenaren, die later ook burgemeester van Dufftown werd en de distilleerderij doorgaf aan zijn zoon.

Heerlijk aromatische neus op oude, stoffige boeken, een druppel bloed, appelsienschillen en een erg delicate toets van wilde bloemen, zelfs wat potpourri. Cacao en donkere karamel. Een overrijpe vijg. Maar romig en delicaat tegelijkertijd – if that makes sense.

Romig op smaak, met een zachte kruidigheid (nootmuskaat en peper) en donker fruit in de vorm van vijgen, rozijnen en gedroogde abrikoos. Iets van dennensap en wat menthol. Een licht drogend effect van de eik.

Ook in de middellange afdronk zijn het de appelsienen die de plak zwaaien.

Mooie Mortlach, maar niet bepaald The Beast of Dufftown. Deze is erg geciviliseerd. Wat me wel opvalt is dat de nieuwe range minder ‘vlezig’ is als sommige onafhankelijke bottelingen van Mortlach. En het lijkt een bewuste keuze, want de 12- en 16-jarige (mijn favoriet van de drie) hebben ook geen umami kantje meer.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).