Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old 2008/2019, Finished in a Foursquare Cask, Asta Morris #AM122, 289 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52.0%

BenRumach

Dat Bert een zwak heeft voor BenRiach is een publiek geheim. Bert was jarenlang een begenadigd verzamelaar van deze Speysider. In de beginjaren van Asta Morris bracht hij enkele prachtige officiële releases ‘selected by Asta Morris’ op de markt, te danken aan zijn vriendschap met voormalig eigenaar Billy Walker. Nu was het toch al efkes geleden dat hij nog een BenRiach op de markt had gebracht. Van 2013 om precies te zijn (met dat prachtige Andy Warhol-esque label, weet u nog?). Maar nu is het eindelijk weer zover. En ja, Zotte Bert liet ook deze BenRiach nog even finishes op zijn eerder gebottelde Foursquare rumvat en versneed ook deze tot 52%. Smullen maar!

Donkerzoete, erg fruitige neus op aardbeien, Sevilla appelsienen en onrijpe banaan. Hint van perzik. Een toets van eik met wat kruidigheid. Snuiftabak. Kaneel. Een licht droge neus weliswaar, maar erg uitnodigend.

Mooie, zachte aankomst op de tong. Meteen mierzoet en ik beken dat dit erg veel toetsen van de rum meegekregen heeft. Mierzoet, kruidig, rond en fruitig, maar wel overheersend. Het zou u vergeven worden mocht u dit als een rum bestempelen bij het blind proeven. Dat neemt niet weg dat ik hem wel erg lekker vind. Misschien net een tikkeltje te drogend naar het einde toe.

In de middellang, kruidige en drogende afdronk, krijg ik wel nog een mooie opstoot van rood fruit.

Een BenRumach, als u het mij vraagt. Maar als je van BenRiach en van rum houdt, dan is deze malt geknipt voor je. Voor net geen 70 EUR kan je je deze aanschaffen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).