Na de heerlijke kreeft wilde Mr C ons maar wat graag verwennen met
enkele flessen uit zijn indrukwekkende verzameling.

Op weg naar zijn tasting room/opslagruimte passeerden we – u raadt het
al – nog een whiskyshop. Spirits Salon is de naam van deze kleine shop. Je zou
er zo voorbij rijden, zo klein en onopvallend is de gevel van het pand.

Maar wat er zich in deze kleine shop bevind aan whisky tart alle
verbeelding. Het aanbod recente flessen kon je op twee handen tellen, de rest
was allemaal ofwel erg oud of erg zeldzaam. Zo goed als alle Rare Malts, flink
wat Cadenhead dumpy flessen met het zwarte label, oude Connoisseurs Choice
bottelingen van Gordon & Macphail met het lelijke, donkerbruine label en ga
zo maar door. Of wat te denken van de Karuizawa 28 Year Old 1984 for ANA
Intercontinental? Ik checkte eerst even of mijn familiale verzekering nog in
orde was alvorens deze fles ter hand te nemen. De uitgavelimiet van mijn
kredietkaart kwam niet in de buurt van het prijskaartje van dit kleinnood.

Enfin, ze moesten ons daar buiten jagen of we zater er nu nog… Mr C
beloofde dat de volgende stop ook echt wel de moeite zou worden en hij had niet
gelogen. De volgende twee uren zou ik me volledig overleveren aan wat mijn
reisgenoten en gastheer omschreven als The
Dark Side of Whisky
. Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn. Ik zou het point of no return oversteken. Enfin, ik
hoef u niet te vertellen dat de verwachtingen hoog waren gespannen.

En ze werden allemaal ingelost en nog veel meer…

Macallan 25 Year Old (b 1980s)

Springbank 1966 Local Barley (b 1997)

Macallan 14 Year Old Moon Import (b 1980s)

Rosebank 1967 Signatory (b 1998)

JJ&S Liqueur Dublin Whiskey (b 1960s)

Glen Scotia 8 Year Old (b 1950s)

Port Ellen 14 Year Old 1979 Wilson & Morgan (b 1993)

Caol Ila 15 Year Old The Manager’s Dram (b 1990)

Lagavulin 13 Year Old 1979 Wilson & Morgan (b 1993)

Laphroaig 10 Year Old Bonfantimport (b 1970s)

Talisker 1955 Gordon & Macphail (b 1992)

Dank u wel, Mr C, voor deze weergaloze tasting!

Iedereen was
betrekkelijk stilletjes in de auto na dit vloeibare meesterspel. De rit naar
het station – de High Speed Rail zou ons naar de luchthaven voeren – ging
wederom erg vlot. En ik nam me voor in de luchthaven nog even duty free te gaan
shoppen. En geloof het of niet, deze reis was echt wel gezegend! In de eerste
tax free shop die ik tegenkwam, stond een gloednieuwe Auchentoshan naar me te
lonken.

Deze Auchentoshan 29
Year Old 1988 PX Cask Finish had ik in Europa nog niet gezien! En bovendien was
het de laatste fles die ze nog hadden… No brainer! Inpakken, die handel. Happy
dance.

Rond middernacht
scheepten we in en werden aan boord van deze Boeing van Chinese Airlines weer
erg verwend, waardoor de 14u durende vlucht naar Amsterdam best vlot verliep.
Het feit dat ik – voor het eerst op een vlucht! – sliep als een baby, heeft
daar wellicht ook toe bijgedragen.

En dan kwam de harde
realiteit.

Bij aankomst in
Schiphol – 8u ’s ochtends lokale tijd – bleek het niet alleen -4° te vriezen maar
waren er wegens werkzaamheden ook geen treinen richting Rotterdam. De
vervangbus dropte me in Leiden, waar ik de intercity naar Rotterdam nam en nog
net op tijd was om mijn Thalys huiswaarts te nemen.

Groot was mijn vreugde
toen ik van de trein stapte. Wie stond daar op het perron met open armen op me
te wachten? Dearly Beloved. What a woman!
Wat er die namiddag nog plaatsvond is niet voor publicatie vatbaar…

In conclusie kan ik
alleen maar zeggen dat dit een fantastische ervaring was. Prachtig land,
geweldig eten, openhartige mensen, zalige whisky… wat wil een mens nog meer?

I
would like to extend my sincere thanks to Mr Wang and his staff, Mr Hsien, Mr
Lin, Ms Lin, Mr C and all the staff at both the Landis, Tempus and Kuva hotels
for their gracious generosity and hospitality. You have made this trip one that
will be long remembered.
Xièxiè!

Via deze weg wil ik
ook erg graag mijn collega’s van Catawiki bedanken voor het feit dat ze me in
de gelegenheid stelden deze handelsmissie mee te maken. Ik weet dat dit niet
vanzelfsprekend is voor een parttime-medewerker. Bedankt! Ik meen dat oprecht.

Tot slot een diepe
buiging voor mijn Betere Helft die me steunt door dik en dun in al mijn
whiskyavonturen. Ik maak het haar niet altijd makkelijk, maar ik zie ze
doodgraag. Thanks, babe.

May
the Malt be with you!

愿麦芽和你在一起!