In Taipei zijn best
wel wat whiskyshops te vinden en Mr Wang wilde ons onmiddellijk kennis laten
maken met ‘Whisky 112’, in het hart van de hoofdstad. Wat ik daar zag tartte
alle verbeelding. Zelden zo’n mooi high-end
aanbod op één plek gezien. Het kriebelde, maar de credit card stribbelde
tegen… (om maar te zwijgen van de importbeperking, natuurlijk – je mag immers
maar 1 liter alcohol van Taiwan terug mee naar huis nemen).

Na het obligate ‘rond
elkaar heen dansen’, werden banden gesmeed, visitekaartjes uitgewisseld en
goeie afspraken gemaakt. Iedereen was tevreden, zo hoort het.

Voor het dinner hadden
we afspraak in Le Blé D’Or (what’s in a name?), maar die maaltijd was er eentje
om snel te vergeten, wat mij betreft. Maar goed, we waren hier niet om
Michelin-sterren uit te delen. Gelukkig werd dat gevolgd door een digestief in
de gerenommeerde whiskybar Backyard Jr in het Breeze Center, vlakbij de bekende
toren Taipei 101. Met zijn donkere interieur, zachte muziek, erg uitgebreide
whiskyaanbod en attente bediening, mag dit gerust een speakeasy van topniveau genoemd worden. Mr Wang kent zijn plekjes
wel.

We selecteerden elk
een fles waarvan een mooie dram werd uitgeschonken en genoten een uur lang van
al dit lekkers, terwijl we met Mr Wang ten langen leste ook aan de shop talk begonnen. Hij is immers één
van onze belangrijke aanbieders en offreert bovendien topflessen, waarvan vele
enkel in Taiwan beschikbaar zijn.

Deze gouden nectar
maakte dat het vlot praten werd:


Ireland
15 Year Old 2002 The Big Nose


Inchmurrin
10 Year Old 2007 The Big Nose


Amrut
Single Sherry Cask for The Whisky Master


Amrut
Single Bourbon Cask for The Whisky Master


Amrut
Single Peated Cask for The Whisky Master


Kavalan
Solist Port Cask

Business doen zoals het
in deze cultuur past, gebeurt in een relaxte sfeer zoals in deze whiskybar of…
nog meer in de Karaoke-bar. Want deze vorm van entertainment is echt wel hot in
Taiwan, nog steeds.

Na de whiskybar dus naar
de karaoke-bar, waar we met ons uitgebreide gezelschap eerste een fles Balvenie
21 Year Old baas maakten, alvorens nog enkele flessen Macallan Aera – een
Taiwan exclusive, of wat had u gedacht? – tot op de bodem leegden. En
ondertussen veel business gedaan, maar nog veel meer plezier gemaakt. Mr Wang
was een geweldige gastheer.

Ik hoef u niet te
vertellen dat het een lange nacht werd…

Dat verklaart ook
waarom deze foto van de bekendste wolkenkrabber in de hoofdstad – Taipei 101 –
minder scherp is dan u zou verwachten…

Wordt vervolgd!