Dinsdag begon voor ons
veel te vroeg – wat natuurlijk alles te maken had met de geweldige avond (zeg
maar ‘nacht’) in de kararoke-bar. Maar ik was wel erg opgewonden, want vandaag
zou ik de grootste whiskyverzameling van Azië te zien krijgen.
In Taoyuan staat een
prachtig 5-sterren hotel dat naar de naam Kuva Chateau luistert. Het imposante
gebouw telt 255 kamers en 6 restaurants met elk hun eigen keuken. Maar wat ons
vooral interesseerde was de befaamde Kuva Whisky collection natuurlijk. En
woorden schieten echt te kort om deze verzameling te beschrijven. Laat me
daarom toe om u gewoon een hele reeks foto’s te tonen. Hou gerust een doos
Kleenex bij de hand…
Elke distilleerderij
uit Schotland is hier vertegenwoordigd en bovendien hebben ze elke topfles in
huis. En als u zich afvroeg waar al die Japanse whisky met leeftijdsaanduiding
naartoe gegaan is: u bent hier aan het juiste adres.
Terwijl we
rondstruinden – en dat duurte toch flink een uur – werden we discreet en
beleefd, maar toch van erg nabij, gevolgd door beveiligingsagenten van het
hotel. Je zou voor minder.
Ondertussen had Mr
Wang het management van het hotel in kennis gesteld van onze aanwezigheid. Hoe
we precies werden aangekondigd is me niet duidelijk, maar het feit dat de persoonlijke
assistent van de president ons niet veel later vervoegde spreekt boekdelen. Mr Howard
Hsieh vertelde ons met veel gusto over de verzameling en hoe ze tot stand is
gekomen. Toen ik hem naar de totale waarde vroeg, glimlachte hij minzaam en zei
zacht ‘onbetaalbaar’. Ik kan hem geen ongelijk geven. Maar ik zou ook de
verzekeringspremie niet willen betalen voor al dit moois.
Nadat we onze kwijl
hadden opgekuist, werden we uitgenodigd in de bar van het hotel voor een glas.
We mochten elk een whisky selecteren van de kaart. Maar die kaart – I kid you not – had de omvang van een
telefoonboek! Via een ingenieus systeem van codes kon je een bestelling
plaatsen en verdween één van de obers naar de kasten achter en langs de bar,
waar niet minder dan 2000 flessen open stonden. Niet normaal. Maar wel heel
lekker. We kregen enkele pareltjes te proeven, waaronder enkele speciale
bottelingen van die andere bekende Taiwanese whisky, Omar!
Deze malts proefden
we:
–
Omar
8 Year Old 2009 Bourbon Cask Strength 11090042
–
Omar
8 Year Old 2009 Bourbon Cask Strength 11900049
–
Omar
Cask Strength Orange Brandy Barrel Finish (!)
–
Suntory
Very Rare Old Expo ‘70
–
Mars
Komagatake Limited Edition 2018
Maar bovendien haalde Howard
nog een oude Yamazaki 12 Year Old Pure Malt (zoals die toen heette) uit de
kast. Gebotteld in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ik dacht dat we hem te zien
kregen om te fotograferen, want het was de laatste die hij nog had. Groot was
dan ook onze verbazing – en dankbaarheid – toen Mr Hsieh hem opende en ons een
genereuze dram inschonk. Genieten met hoofdletter G.
In augustus gaat
overigens het grootste whiskyfestival van Taiwan door in het Kuva hotel, dus
als je in de buurt bent, leg dan vast een knoop in je zakdoek. En ook al ben je
op een ander tijdstip in Taiwan, zorg dan zeker dat je dit hotel bezoekt. Het
zal een bezoek zijn dat je niet licht vergeet!
Wordt vervolgd!