Onder het motto ‘het moet niet
altijd whisky zijn’ durf ik al wel eens over het spreekwoordelijke muurtje te
loeren, zoals u weet. Naast meer dan 3500 whisky tasting notes staan er immers
ook al enkele honderden andere drink notes op het blog. Zo ook wijn.
En misschien herinnert u zich deze
nog: Waes
Wit 2016 en Waes Rood 2015, twee wijnen
van Wijndomein Waes uit Zwijnaarde. Welnu, afgelopen zondag – 26 augustus –
hield Waes opendeur, dus trokken Dearly
Beloved en ik er op uit om deze lokale wijnboer beter te leren kennen.
Het domein beschikt momenteel over
4 wijngaarden, maar enkel het veld van zo’n halve hectare waarmee het allemaal
begon in 2005 wordt momenteel gebruikt voor de oogst. De andere velden zijn
momenteel weliswaar beplant, maar de oogst hiervan laat nog even op zich
wachten. Eens ook de druiven op die wijngaarden kunnen geplukt worden, zal de
opbrengst maar liefst verachtvoudigen!
Waes heeft bewust gekozen voor
resistente druivenrassen, wat de noodzaak voor pesticiden en andere
sproeimiddelen drastisch naar beneden brengt. Voor hun witte wijnen maken ze
gebruik van de rassen Solaris en Bianca, voor hun rode wijn is dat Rondo,
Regent en Leon Millot.
Naast het Belgische klimaat – wat
roet in het eten kan gooien indien het voorjaar te warm en de zomers te nat
zijn – hebben de wijngaarden nog enkele andere vijanden: vogels, wespen en
konijnen. De gevederde en gevleugelde vrienden pikken graag een druifje mee,
terwijl de pluizige viervoeters maar wat graag aan de jonge stammen knagen.
Vandaar dat alle wijnstokken grondig beschermd worden.
Tijdens onze rondleiding – met een
prima uitleg door Benny Vandenberghe (die hier al jarenlang de handen uit de
mouwen steekt – kregen we achtergrondinformatie over de druiven, het werk op de
wijngaarden en hoe de productie verder in zijn werk gaat. Zo wordt gebruik
gemaakt van trage persing (in verschillende etappes) en wordt de witte wijn
opgevoed in inox tanks, terwijl de rode wijn enkele maanden wordt opgevoed op
Amerikaanse en Europese eik.
Na afloop van de rondleiding werden
we in de mogelijkheid gesteld om zowel de witte als de rode wijn te proeven, maar
liefhebbers van een Brut Rosé kwamen ook aan hun trekken. Deze mousserende roze
landwijn is helaas slechts heel beperkt beschikbaar en kon niet eens ter plekke
gekocht worden. Deze wijn wordt immers ‘tussen soep en patatten’ gemaakt,
wanneer de wijnboer hier tijd voor kan vrijmaken. Maar de meeste energie gaat
dus naar de Waes Wit en Waes Rood.
En de wijnen doen het goed. Van de
oplage van 2000 (van zowel wit als rood), die rond oktober verschijnt, is in
december nog amper iets te vinden. Het feit dat de Waes Wit al 5 jaar op rij in
de prijzen valt (4x goud en 1x zilver) zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.
Overigens geniet Waes de appelatie
Vlaamse Landwijn en heeft bovendien de Beschermde Geografische Aanduiding ‘100%
Belgische Wijn’, wat impliceert dat de wijn uitsluitend gemaakt worden van
druiven van eigen teelt.
Wij – Dearly Beloved en ikzelf – hebben een kleine voorraad liggen, maar
hopen stiekem binnenkort nieuws te krijgen over de Brut Rosé. Die willen we wat
graag op het menu zetten met de feestdagen!
Voor meer informatie over
Wijndomein Waes, verwijs ik u graag door naar hun verzorgde website.
Wijndomein Waes
Sint Eloymeersch, Zwijnaarde
info@wijndomeinwaes.be