Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: 15 year old
Kleur: stro
ABV: 43%

Gemiste herkansing

Vorig weekend organiseerden Ilse en ik een Cooley home tasting – in ’t klein – voor Ilse’s ouders. We hielden dezelfde opbouw aan als bij de presentatie van Linda Khalfi op de tasting van 18 februari te Gent. We moesten het deze keer – jammer genoeg – zonder de deskundige duiding van de Cooley brand ambassador doen. Dus heb ik geprobeerd om deze eerste kennismaking van mijn schoonouders met Ierse whiskey’s zelf in goeie banen te leiden.

We startten onze namiddag met de Greenore 15 Year Old. Met zijn lichte body, trekt deze Single Grain zeer onregelmatige tranen in het glas. Een paar seconden geleden, in de fles, was deze dram nog zonlicht gekleurd, maar in de snifter verbleekt dit al snel naar stro of zelfs sherry.

De neus zit vol bloemen, gemaaid gras en een zweem vanille. De smaak van Ierse drams zijn (voor mij) soms moeilijk te plaatsen. De grassige toeten uit de neus komen hier toch terug in de mond.

Met een korte, droge finish laat deze Greenore ons een beetje op onze honger zitten. Zelf vind ik de 8YO romiger en lekkerder. Zelfs op de Cooley Tasting vond ik deze lekkerder. Daarom een matige score.

Score : 68

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 07-03-2010