Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Greenore 15 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 18/03/2010 21:42

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: 15 year old
Kleur: stro
ABV: 43%

Gemiste herkansing

Vorig weekend organiseerden Ilse en ik een Cooley home tasting – in ’t klein – voor Ilse’s ouders. We hielden dezelfde opbouw aan als bij de presentatie van Linda Khalfi op de tasting van 18 februari te Gent. We moesten het deze keer – jammer genoeg – zonder de deskundige duiding van de Cooley brand ambassador doen. Dus heb ik geprobeerd om deze eerste kennismaking van mijn schoonouders met Ierse whiskey’s zelf in goeie banen te leiden.

We startten onze namiddag met de Greenore 15 Year Old. Met zijn lichte body, trekt deze Single Grain zeer onregelmatige tranen in het glas. Een paar seconden geleden, in de fles, was deze dram nog zonlicht gekleurd, maar in de snifter verbleekt dit al snel naar stro of zelfs sherry.

De neus zit vol bloemen, gemaaid gras en een zweem vanille. De smaak van Ierse drams zijn (voor mij) soms moeilijk te plaatsen. De grassige toeten uit de neus komen hier toch terug in de mond.

Met een korte, droge finish laat deze Greenore ons een beetje op onze honger zitten. Zelf vind ik de 8YO romiger en lekkerder. Zelfs op de Cooley Tasting vond ik deze lekkerder. Daarom een matige score.

Score : 68

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 07-03-2010



Kilbeggan 15 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/03/2010 21:41

Distilleerderij: Cooley (Old Kilbeggan Distillery)
Regio: Ierland
Fles: 15 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Whiskey in the Jar!

We zetten onze ontdekkingstocht verder met deze premium blend. De Kilbeggan 15 Year Old komt in een prachtige, met gouden letters bedrukte, zwarte doos. De rechthoekige fles ligt in een gitzwarte glanszijde sluier – Rock’n Roll in een fles!

Deze Kilbeggan heeft een stevige body met weinig, maar vette lange tranen.

De neus is hoofdzakelijk zoet en zit vol karamel en kandij. De aroma’s van rijpe reinette appelen zweven ergens tussen de geur en de smaak in. Het palete van deze blended whiskey is zacht, zoet en bevat de smaken van rijp fruit. Wij proeven banaan.

De relatief korte finish schommelt tussen zoet en bitter. Wij onderscheiden de smaken van gekonfijte appelsien en jonge eik.

‘Whiskey in the Jar’ is een traditioneel Iers volksliedje over een overvaller die een hooggeplaatste militair berooft. Er zijn verschillende versies van opgenomen, waaronder ook één dat plaatsvindt in het Zuiden van de Verenigde Staten. Deze dram roept bij mij dezelfde gezellige warme Iers-Amerikaanse sfeer op als in het folknummer. Rock’n Roll in een glas!

Score : 77

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 07-03-2010



Connemara Sherry Finish

Tasting Notes Posted on 18/03/2010 21:40

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Sherry Finish
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Peated whiskey voor snoepers

De tweede helft van onze tasting is een tweeluik van Connemara whiskey’s. De eerste die we proeven is er één uit de Limited Edition Small Batch Collection: Connemara Sherry Finish. Pfff, dat is een mond vol whiskey …

De Connemara Sherry Finish heeft een vrij lichte body die mooie evenwijdige, vluchtige tranen in het glas trekt.

Deze peated single malt geurt zacht en zoet en zit naast rook en turf, vol honing, bloemen, heidebloesems en viooltjes.

De smaak is complex en kan het best beschreven worden als een jojo die op en neer gaat van sherry naar turf en terug naar sherry.

Met een licht kruidige afdronk vol eik en sherry warmt deze Ierse dram de mond. Deze Connemara Sherry Finish is een zeer drinkbare geturfde single malt. Een echte lady’s drink, of voor snoepers zoals ikzelf.

Score : 85

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 07-03-2010



Connemara Cask Strength

Tasting Notes Posted on 18/03/2010 21:39

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Cask Strength
Kleur: sherry
ABV: 57,9%

De keuze van de echte connaisseur

We sluiten onze home tasting namiddag af met een cask strenght. Voor de helft van de deelnemers is dit een eerste kennismaking met een botteling recht uit het vat. We hebben alvast water en pipetjes op de tafel klaargezet.

Net zoals de Sherry Finish heeft deze Connemara een lichte body. Er zijn veel kleine traantjes te bespeuren in het glas die als diamantjes schitteren in de hals van de snifter.

De geur is sterk en zit vol alcohol. Rook en turf zijn ook zeer prominent aanwezig.

Deze cask strenght heeft best veel smaak. Rijp fruit, banaan en zwarte chocolade worden opgenoemd.

Deze Connemara Cask Strenght is met zijn ABV van 57,9% zeer drinkbaar. Niemand rond de tafel opteerde water toe te voegen. Op de fles prijkt ‘a real connoisseur’s choice’. Wij vonden deze botteling ook best lekker.

Als we achteraf nog eens aan ons leeg glas roken, kwamen de aroma’s van een oude raffinaderij en rubber naar boven. Verslavende geuren!

Score : 88

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 07-03-2010



Highland Park Whisky Live 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/03/2010 21:17

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old (Whisky Live London 2010 Festival)
Kleur: amber
ABV: 59,3%

Jonge festivalvreugde

Highland Park bracht deze speciale botteling uit ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het festival London Whisky Live (in februari 2010). Er werden slechts 600 flessen gebotteld op een vatsterkte van 59,3% ABV. Het vat werd speciaal uitgekozen door de bekende whiskyschrijvers Rob Allanson en David Broom.

Ik wil graag vooraf meegeven dat dit nog maar mijn tweede Highland Park is. Ik proefde eerder al de 12 Year Old, maar maakte geen proefnotities en heb dus momenteel weinig vergelijkingsmateriaal.

Hij is prachtig van kleur, vol goud tot amber en trekt machtige tranen in het glas.

Zonder water

De neus is groots met zachte turf, karamel en gedroogd fruit, voornamelijk rozijnen. Best volwassen. Het hoge alcoholgehalte werkt niet verdovend. Hij kan zijn jonge leeftijd in de neus alvast goed verbergen.

Hij smaakt lekker zacht waarbij de zoete toetsen van karamel en gedroogd fruit uit de neus een heerlijke pas-de-deux uitvoeren met de lichtjes bittere turf. Heide en bruine suiker met een vleugje gekarameliseerde sinaasappelschil maken het geheel compleet. Pittig gekruid.

De afdronk is zeer aangenaam en duurt lekker lang met gekruide karamel in de hoofdrol.

Desondanks voor mij te heet. Ik doe er liever wat water bij.

Met water

De neus is iets minder aangenaam, met een licht ziltige toets en zelfs iets als spekjes… Gelukkig wordt dat snel overstemt door zoet fruit.

Hij voelt beter aan in de mond. Je kan hem nu bijna kauwen. Dankzij het getemperde alcoholgehalte komen de karamel en de heidekruiden beter tot hun recht.

De afdronk blijft lang en kruidig.

De fles kostte 50 pond en was op de laatste dag van het festival in London bijna helemaal uitverkocht. Er zijn via de officiële website van Highland Park nog enkele flessen beschikbaar (weliswaar aan 55 pond). Ik vond hem best lekker. Ik heb ondertussen de volledig range van Highland Park in huis gehaald (miniatuurtjes!) op de 40 Year Old na (voor 5cl zo’n 75 pond neertellen is me een beetje te duur). Je mag je dus binnenkort aan meerdere HP-tasting notes verwachten.

Score : 83

geproefd door Mark Dermul op 18-03-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Springbank Distillery

Distilleerderijen Posted on 18/03/2010 17:40

Springbank Distillers Ltd
85 Longrow, Campbeltown
Argyll, PA28 6EX
+44 (0) 1586 552009

www.springbankdistillers.com

De Springbank Distillery is één van de laatst overlevende distilleerderijen in CampbeltownSchotland. Campbeltown is de geboorteplaats van de Schotse Single Malt. Het was via deze regio dat het distillatieproces, vanuit Ierland, het Schotse vasteland heeft bereikt.

In de 17de en de 18de eeuw was Campbeltown het centrum van de whiskysmokkel. Er waren meer dan 20 legale distilleerderijen actief, en een veelvoud aan illegale. Vandaag zijn er nog drie vergunde distilleerderijen operationeel: Glen Scotia, Glengyle en Springbank.

Springbank Distillery is uniek in elke opzicht. Ze werd opgericht in 1828 en is de laatste onafhankelijke distilleerderij die nog een volledig familiebedrijf is. De distilleerderij is gelegen op het zuidelijke Schotse schiereiland Kintyre.

Het verhaal van de Springbank Distillery begint bij de familie Mitchell. De Mitchells kwamen midden 17de eeuw vanuit de Lowlands naar Campbeltown. Sommigen onder hen kenden reeds de techniek van het mouten. Archibald Mitchell, de zoon van een landbouwer en getrouwd met zijn eigen nicht, leerde van zijn schoonvader (en tevens oom) de kunst van het mouten van gerst. Hij startte in 1825 de eerste, niet vergunde, Rieclachan Distillery.

Drie jaar later vroegen zijn kinderen Hugh, Archibald, John, William en Mary een licentie aan, en startten Springbank Distillery.

De kwaliteit van Springbank whisky kreeg wereldfaam, toen in 1838 een zekere John Walker uit Kilmarnock 118 gallons kocht voor zijn blended whisky.

De gebouwen van Springbank zijn opgetrokken op de oude funderingen van Archibal Mitchell’s illegale distilleervat. Bijna 200 jaar later is de distilleerderij in handen van diens achterachterkleinzoon, Hedley G. Wright.

Springbank is ook de enige Schotse distilleerderij die alle stappen in het productieproces nog volledige zelf uitvoert op haar terreinen. Het gebruik van de traditionele moutvloer, het rijpen en bottelen gebeurt nog allemaal op de distilleerderij in Campbeltown. Samen met de Kilchoman Distillery is het ook één van twee distilleerderijen die nog zelf hun gerst kweken.

Springbank whisky is de meest ambachtelijke in Schotland. De traditionele werkwijze vraag nog menselijke tussenkomst en handenarbeid in elke stap van het proces. Springbank is ook – naar eigen zeggen – de enigste distilleerderij die nog nooit koudfiltreren én het bijkleuren van whisky met karamel heeft toegepast.

In 2000 kochten de eigenaars van Springbank tevens hun gesloten buur Glengyle op en verbouwde ze. In 2004 ging ze weer van start onder en brengt whisky op de markt onder de naam Kilkerran (want ondertussen is er een Highlandse whisky die als Glengyle op de markt kwam en ze wilden absoluut geen verwarring met die single malt riskeren).

Wat deze Springbank echt uniek maakt, is dat het drie verschillende single malts produceert, met evenveel verschillende productiemethodes.

Springbank
Springbank Single Malt is de bekendste en meest populaire expressie. De standaard 10 Year Old botteling is twee en een half keer gedistilleerd. Bij dit zeer unieke proces worden de low wines tijdens het distilleren opgevangen en opnieuw samengebracht met de wash. Dit betekent dat sommige delen van de spirit twee maal en andere drie maal door het distillatievat zijn gepasseerd.
De rijping gebeurt op bourbon- en sherryvaten, maar Springbank experimenteert ook met rumvaten.

Range
Springbank CV
Springbank 10 Year Old
Springbank 12 Year Old (cask strength)
Springbank 15 Year Old
Springbank 18 Year Old
Springbank 21 Year Old
Springbank Vintage 2000

Longrow
De Longrow Single Malt is een zwaar geturfde whisky. De standaard 10 Year Old is eveneens gerijpt op bourbon- en sherryvaten. Er is ook een editie beschikbaar, gerijpt op Tokaij-vaten (Hongaarse wijnvaten).

Range
Longrow 10 Year Old
Longrow 14 Year Old
Longrow 18 Year Old

Hazelburn
De Hazelburn Single Malt is de jongste expressie en werd voor het eerst gedistilleerd in 1997. Deze 8 Year Old is een niet-getufde, drie maal gedistilleerde whisky, die genoemd werd naar een andere – teloorgegane – Campbeltown distilleerderij.

Range
Hazelburn CV
Hazelburn 8 Year Old
Hazelburn 12 Year Old

De Springbank Distillery werd dit jaar door Whisky Magazine bekroond met de tilel: Icons of Whisky – Distiller of the year 2010