Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old (Whisky Live London 2010 Festival)
Kleur: amber
ABV: 59,3%

Jonge festivalvreugde

Highland Park bracht deze speciale botteling uit ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het festival London Whisky Live (in februari 2010). Er werden slechts 600 flessen gebotteld op een vatsterkte van 59,3% ABV. Het vat werd speciaal uitgekozen door de bekende whiskyschrijvers Rob Allanson en David Broom.

Ik wil graag vooraf meegeven dat dit nog maar mijn tweede Highland Park is. Ik proefde eerder al de 12 Year Old, maar maakte geen proefnotities en heb dus momenteel weinig vergelijkingsmateriaal.

Hij is prachtig van kleur, vol goud tot amber en trekt machtige tranen in het glas.

Zonder water

De neus is groots met zachte turf, karamel en gedroogd fruit, voornamelijk rozijnen. Best volwassen. Het hoge alcoholgehalte werkt niet verdovend. Hij kan zijn jonge leeftijd in de neus alvast goed verbergen.

Hij smaakt lekker zacht waarbij de zoete toetsen van karamel en gedroogd fruit uit de neus een heerlijke pas-de-deux uitvoeren met de lichtjes bittere turf. Heide en bruine suiker met een vleugje gekarameliseerde sinaasappelschil maken het geheel compleet. Pittig gekruid.

De afdronk is zeer aangenaam en duurt lekker lang met gekruide karamel in de hoofdrol.

Desondanks voor mij te heet. Ik doe er liever wat water bij.

Met water

De neus is iets minder aangenaam, met een licht ziltige toets en zelfs iets als spekjes… Gelukkig wordt dat snel overstemt door zoet fruit.

Hij voelt beter aan in de mond. Je kan hem nu bijna kauwen. Dankzij het getemperde alcoholgehalte komen de karamel en de heidekruiden beter tot hun recht.

De afdronk blijft lang en kruidig.

De fles kostte 50 pond en was op de laatste dag van het festival in London bijna helemaal uitverkocht. Er zijn via de officiële website van Highland Park nog enkele flessen beschikbaar (weliswaar aan 55 pond). Ik vond hem best lekker. Ik heb ondertussen de volledig range van Highland Park in huis gehaald (miniatuurtjes!) op de 40 Year Old na (voor 5cl zo’n 75 pond neertellen is me een beetje te duur). Je mag je dus binnenkort aan meerdere HP-tasting notes verwachten.

Score : 83

geproefd door Mark Dermul op 18-03-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)