Springbank Distillers Ltd
85 Longrow, Campbeltown
Argyll, PA28 6EX
+44 (0) 1586 552009

www.springbankdistillers.com

De Springbank Distillery is één van de laatst overlevende distilleerderijen in CampbeltownSchotland. Campbeltown is de geboorteplaats van de Schotse Single Malt. Het was via deze regio dat het distillatieproces, vanuit Ierland, het Schotse vasteland heeft bereikt.

In de 17de en de 18de eeuw was Campbeltown het centrum van de whiskysmokkel. Er waren meer dan 20 legale distilleerderijen actief, en een veelvoud aan illegale. Vandaag zijn er nog drie vergunde distilleerderijen operationeel: Glen Scotia, Glengyle en Springbank.

Springbank Distillery is uniek in elke opzicht. Ze werd opgericht in 1828 en is de laatste onafhankelijke distilleerderij die nog een volledig familiebedrijf is. De distilleerderij is gelegen op het zuidelijke Schotse schiereiland Kintyre.

Het verhaal van de Springbank Distillery begint bij de familie Mitchell. De Mitchells kwamen midden 17de eeuw vanuit de Lowlands naar Campbeltown. Sommigen onder hen kenden reeds de techniek van het mouten. Archibald Mitchell, de zoon van een landbouwer en getrouwd met zijn eigen nicht, leerde van zijn schoonvader (en tevens oom) de kunst van het mouten van gerst. Hij startte in 1825 de eerste, niet vergunde, Rieclachan Distillery.

Drie jaar later vroegen zijn kinderen Hugh, Archibald, John, William en Mary een licentie aan, en startten Springbank Distillery.

De kwaliteit van Springbank whisky kreeg wereldfaam, toen in 1838 een zekere John Walker uit Kilmarnock 118 gallons kocht voor zijn blended whisky.

De gebouwen van Springbank zijn opgetrokken op de oude funderingen van Archibal Mitchell’s illegale distilleervat. Bijna 200 jaar later is de distilleerderij in handen van diens achterachterkleinzoon, Hedley G. Wright.

Springbank is ook de enige Schotse distilleerderij die alle stappen in het productieproces nog volledige zelf uitvoert op haar terreinen. Het gebruik van de traditionele moutvloer, het rijpen en bottelen gebeurt nog allemaal op de distilleerderij in Campbeltown. Samen met de Kilchoman Distillery is het ook één van twee distilleerderijen die nog zelf hun gerst kweken.

Springbank whisky is de meest ambachtelijke in Schotland. De traditionele werkwijze vraag nog menselijke tussenkomst en handenarbeid in elke stap van het proces. Springbank is ook – naar eigen zeggen – de enigste distilleerderij die nog nooit koudfiltreren én het bijkleuren van whisky met karamel heeft toegepast.

In 2000 kochten de eigenaars van Springbank tevens hun gesloten buur Glengyle op en verbouwde ze. In 2004 ging ze weer van start onder en brengt whisky op de markt onder de naam Kilkerran (want ondertussen is er een Highlandse whisky die als Glengyle op de markt kwam en ze wilden absoluut geen verwarring met die single malt riskeren).

Wat deze Springbank echt uniek maakt, is dat het drie verschillende single malts produceert, met evenveel verschillende productiemethodes.

Springbank
Springbank Single Malt is de bekendste en meest populaire expressie. De standaard 10 Year Old botteling is twee en een half keer gedistilleerd. Bij dit zeer unieke proces worden de low wines tijdens het distilleren opgevangen en opnieuw samengebracht met de wash. Dit betekent dat sommige delen van de spirit twee maal en andere drie maal door het distillatievat zijn gepasseerd.
De rijping gebeurt op bourbon- en sherryvaten, maar Springbank experimenteert ook met rumvaten.

Range
Springbank CV
Springbank 10 Year Old
Springbank 12 Year Old (cask strength)
Springbank 15 Year Old
Springbank 18 Year Old
Springbank 21 Year Old
Springbank Vintage 2000

Longrow
De Longrow Single Malt is een zwaar geturfde whisky. De standaard 10 Year Old is eveneens gerijpt op bourbon- en sherryvaten. Er is ook een editie beschikbaar, gerijpt op Tokaij-vaten (Hongaarse wijnvaten).

Range
Longrow 10 Year Old
Longrow 14 Year Old
Longrow 18 Year Old

Hazelburn
De Hazelburn Single Malt is de jongste expressie en werd voor het eerst gedistilleerd in 1997. Deze 8 Year Old is een niet-getufde, drie maal gedistilleerde whisky, die genoemd werd naar een andere – teloorgegane – Campbeltown distilleerderij.

Range
Hazelburn CV
Hazelburn 8 Year Old
Hazelburn 12 Year Old

De Springbank Distillery werd dit jaar door Whisky Magazine bekroond met de tilel: Icons of Whisky – Distiller of the year 2010