Distilleerderij: Arran

Regio: Islands, Schotland

Fles: Arran 20 Year Old 1996 for MMM, 50 bts

Kleur: zonlicht

ABV: 54,1%

Saturnus

Manny en ik zijn bijzonder trots op deze botteling. Het is één van de eerste single cask Arran op een leeftijd van 20 jaar. Een mooie fles om het nieuwe jaar voor MMM mee te starten. Dit jaar zullen de vier releases uitgebracht worden in de Galaxy Series, omdat we allebei zo’n grote Star Wars fans zijn. We beginnen met Saturnus, de god van de agricultuur in de oude Romeinse mythologie. Da’s een mooie link naar de gerst, toch? Enfin, genoeg geleuterd, aan de slag!

Romige neus op butterscotch, banaan en graeffe suiker (die lichtbruine die je zo graag op je pannenkoeken gebruikt). Wordt bijzonder fruitig op perzik en gedroogde ananas. Nog een enkele kruisbes en een hint van kokos. Naarmate hij ademt, wordt hij zelfs licht exotisch met appelsien en mango. Een klein fruitbommetje!

Perfecte aanzet, mondvullend en olieachtig, voldoende kruidig, maar vooral sappig fruitig op alles wat in een lekkere fruitcocktail hoort. Perfecte ietwat kruidige verder zetting van de neus. Prima sterkte, heeft absoluut geen water nodig.

Heerlijk lange afdronk die tot op het sterfbed lekker zoet en fruitig blijft.

Geen greintje hout maar des te meer zoetigheid en fruitigheid. Dit is een zalige Arran die ongetwijfeld perfect past bij gebak of een fruitdessert. Zei ik al dat we er trots op waren?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2016

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).