Jaap Vissering – kok en whiskykenner – schreef dit boek dat volgende subtitel meekreeg: ‘Hoe het levenswater gerechten verrijkt’.

Het verscheen in november 2007 en bewijst dat de opgang van whisky in de keuken niet meer te stuiten is (wij konden dat al herhaalde malen aan den lijve ondervinden in ons favoriete whiskyrestaurant De Cluysenaer).

Met de meer dan 60 gerechten die in dit boek uitgelegd staan, ben je toch even zoet.

Het is een culinaire ontdekkingstocht, zoveel is zeker. Of wat dacht u van de reebiefstukjes met Glenmorangie Original? Of een tonijn met Ardbeg 10 Year Old? En een dessert met mijn favoriete Auchentoshan ontbreekt al evenmin.

Dat gezegd zijnde – en dit is een puur persoonlijke reflectie, natuurlijk – geniet ik meer van whiskygerechten te ‘gaan eten’ dan van ze zelf te koken. Begrijp me niet verkeerd: ik ben de kok in huis en kan best aardige schotels uit mijn pan toveren. Maar deze gerechten zijn kleine meesterwerken waar een (hobby)kok zich (volgens mij) snel aan kan mispakken.

Het boek is in de handel verkrijgbaar tegen ca. 18 EUR, maar je kan het natuurlijk ook ontlenen in je lokale bibliotheek. Smakelijk!