Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2020/2023 for The Barrel Baron, Ex PX Sherry, 500ml
Kleur: mahonie
ABV: 55.7%

Barbecuesaus

Eaglesburn is niet meer. Eind 2023 stuurde Bart Joosten, de sympathieke eigenaar en distilleerder, het bericht de wereld in dat hij er mee ophoudt. Het maken van zijn Eaglesburn producten (vodka, gin, likeur en whisky) was niet langer rendabel. Dan is de keuze een logische. Maar hij had nog wel wat stock liggen en legde zijn oor te luister bij enkele bottelaars en Marcel Kip liep langs om een PX sherryvaatje te selecteren en te bottelen voor zijn label The Barrel Baron. Dit is maar net whisky, want gedistilleerd op 1 december 2020 en gebotteld op 2 december 2023.

Hola! Dat een erg lekkere neus, hoor. Sirop de Liège, chicorei, kersencake en zelfs een druppeltje balsamico (wat bewijst dat het een actief vat was) domineren, gevolgd door iets van rood fruit, grafiet en Wellington Boots. Het rubber werkt in dit geval. Geen enkele off-note, maar wel flink wat donkerzoete toetsen. Zeer goeie neus.

Lekker olieachtig en mondvullend en onmiddellijk mierzoet. Oh, ja, lekkere toetsen van gekonfijt fruit, orangettes en barbecuesaus – degene waarmee je de kippenborst insmeert alvorens ze aan de kamado toe te vertrouwen. Best wat kruiden, ook. Maggimix, tijm en salie met een mespuntje zwarte peper.

De afdronk is lang, warm en donkerzoet met een perfect bittertje op het sterfbed.

Zonder enige twijfel de lekkerste Eaglesburn die ik ooit geproefd heb. Bedankt voor het sample, Marcel. Excellente vatselectie, kerel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024