Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Secret Single Malt 4 Year Old 2019 Emoji

Tasting Notes Posted on 03/12/2024 16:30

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Secret Single Malt 4 Year Old 2019/2024 Emoji, ex-Cognac, 70 bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Vreemd

Het triumviraat Klubb23, The Barrel Baron en Buds & Barrels, bottelt whisky onder dit zogenaamde Emoji-label. We proefden eerder al hun Glen Elgin 2009 en nu zit de tweede release in het glas. En hoewel het een ‘secret single malt’ betreft, lieten wij ons influisteren dat het een whisky is van de teloor gegane Nederlandse distilleerderij Eaglesburn. Het vat: ex-cognac. De oplage: 70 flessen. Het alcoholpercentage: een flinke 62.3%. Aan de slag!

Verrassend herbale neus op vaaswater en rottende planten. Zwitsal shampoo! Koeienvlaai. Erg vreemd moet ik zeggen. Het duurt nog even voordat er ook iets van bruine suiker en chocolade, alsook gekonfijte appelsien verschijnt. De neus heeft flink wat tijd nodig. Water helpt niet echt…

Op smaak is het al een pak beter – en zoeter – met appelsien, gebakken appels, pompelmoes en iets wat me aan Haribo beertjes doet denken, maar tegelijkertijd wel erg pikant op nootmuskaat, zwarte peper, kardemom en groene tuinkruiden. Wow, hier is veel aan de gang. Boeiend. Flink wat houtskool ook, alsof de malt niet gefilterd werd alvorens gebotteld te worden. Het verkoolde hout geeft hem een bitterzoete twist. Water toevoegen is geen goed idee.

In de afdronk, die erg lang is, verschijnt er nog iets vreemds, bijna chemisch. Bubblegum op het sterfbed. Maar hij verdraagt geen water, hoor. Dan wordt hij erg chemisch en onaangenaam.

Een erg vreemde release van de teloorgegane Eaglesburn distilleerderij, waarbij ik absoluut geen enkele indicatie van het cognacvat heb gekregen. Plezant was het alleszins, zolang ik er geen water aan toevoegde.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024



Eaglesburn 3 Year Old 2020 for The Barrel Baron

Tasting Notes Posted on 03/12/2024 06:30

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2020/2023 for The Barrel Baron, Ex PX Sherry, 500ml
Kleur: mahonie
ABV: 55.7%

Barbecuesaus

Eaglesburn is niet meer. Eind 2023 stuurde Bart Joosten, de sympathieke eigenaar en distilleerder, het bericht de wereld in dat hij er mee ophoudt. Het maken van zijn Eaglesburn producten (vodka, gin, likeur en whisky) was niet langer rendabel. Dan is de keuze een logische. Maar hij had nog wel wat stock liggen en legde zijn oor te luister bij enkele bottelaars en Marcel Kip liep langs om een PX sherryvaatje te selecteren en te bottelen voor zijn label The Barrel Baron. Dit is maar net whisky, want gedistilleerd op 1 december 2020 en gebotteld op 2 december 2023.

Hola! Dat een erg lekkere neus, hoor. Sirop de Liège, chicorei, kersencake en zelfs een druppeltje balsamico (wat bewijst dat het een actief vat was) domineren, gevolgd door iets van rood fruit, grafiet en Wellington Boots. Het rubber werkt in dit geval. Geen enkele off-note, maar wel flink wat donkerzoete toetsen. Zeer goeie neus.

Lekker olieachtig en mondvullend en onmiddellijk mierzoet. Oh, ja, lekkere toetsen van gekonfijt fruit, orangettes en barbecuesaus – degene waarmee je de kippenborst insmeert alvorens ze aan de kamado toe te vertrouwen. Best wat kruiden, ook. Maggimix, tijm en salie met een mespuntje zwarte peper.

De afdronk is lang, warm en donkerzoet met een perfect bittertje op het sterfbed.

Zonder enige twijfel de lekkerste Eaglesburn die ik ooit geproefd heb. Bedankt voor het sample, Marcel. Excellente vatselectie, kerel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024