Brouwerij: Vanhonsebrouck
Regio: België
Fles: Kasteel Donker, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 11%

Sirop de Liège

Kasteel Donker is een sterk donkerbruin bier – een quadrupel, by the way – geproduceerd met gebrande mout. Het was trouwens destijds het eerste bier dat onder het label van Kasteel werd gelanceerd. Het schenkt een aantrekkelijk bruin tot roodbruin (eigenlijk de kleur van cola, zeg maar) met een mooie beige kraag die lang blijft staan.

Op de neus ontwaar ik toetsen van mokka en iets van vers gebrande koffiebonen. Dat staat me wel aan, ondanks het feit dat ik weinig meer ruik. Sometimes, less is more.

Op smaak, echter, is het echt een zoete bom. Ja, de koffie keert weer, maar de smaak wordt hier vooral gedomineerd door kandijsiroop, rood fruit en karamel. Perensiroop! Ja, u weet wel: Sirop de Liège. Dit is een pak zoeter dan ik na die eerder gesloten neus verwachte. En… als ik heel eerlijk mag zijn, is hij me net iets te zoet. Dit wordt erg snoeperig, zelfs. Het ABV is bedrieglijk, moet ik zeggen.

In de relatief lange afdronk komt er iets van geroosterde mout en perensiroop door.

Een erg zoet, donker bier dat me net iets te snoeperig is. Maar het kapt wel gevaarlijk vlot binnen. Dankjewel, Sarah & Emiel.

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2024