Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 12 Year Old 2009/2021 Valinch & Mallet, Sherry Hogshead #2, 363 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.1%

Brak

Glendullan is een echt werkpaard voor de blenders en komt als single malt niet echt op de markt, tenzij je het geluk hebt dat een onafhankelijk bottelaar beslist van een vat op fles te trekken. Dat is hier het geval, want het Italiaanse Valinch & Mallet vond deze relatief jonge Glendullan, gerijpt op een sherry hogshead, blijkbaar klaar om de wijde wereld ingestuurd te worden.

Erg florale neus, moet ik zeggen. Wilde bloemen in de heide. Dat wordt gevolgd door flink wat vanille, bijenwas (leuk!) en melkchocolade. Banaan! Jazeker. En dan volgen enkele verrassende toetsen van groene tuinkruiden en… is dat selder? Yup. Maar het werk wel, hoor.

Op de tong is het onmiddellijk boeiend, want zowel zoet als zilt, echt waar. Ik krijg vanille, honing en sultanas, maar anderzijds ook zeezout en brak water met een flink pepertje. Hier is best wel wat aan de gang. Ook in de mond verschijnt die florale toets weer, maar het is toch vooral het zilte dan domineert, wat me een tikkeltje verbaast.

De afdronk is best lang te noemen en lijkt geen zoetigheid meer te offreren, maar onmiddellijk het brakke pad te kiezen.

Nou, dat was interessant. Glendullan verschijnt niet zo vaak op de radar (dit is nog maar mijn 14e), maar deze vond ik wel boeiend. Bedankt voor het sample, Manny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).