Distilleerderij: Glen Spey
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Spey 11 Year Old, b. 2023 by Drankenshop Bams, First use hogshead, 298 bts
Kleur: goud
ABV: 60.4%

Abbey

Nu proefde ik net een Glen Spey van een zogenaamd ‘first use hogshead’ uit de reeks The Ultimate. Het is dan ook geen rocket science te denken dat dit een zustervat zou kunnen zijn, gebotteld voor Drankenshop Bams, de bekende whiskyshop in het Nederlandse Maastricht. Wat welk leuk is om weten, is dat deze gebotteld werd ter ere van de geboorte van het eerste kleinkind in de familie: Abbey Bams. Prachtige naam, toch?

Op de neus is het eikenhout prominent – een beetje naar verwachting, als ik dat mag zeggen – maar hier komen toch ook wel hele mooie florale en fruitige toetsen aan te pas. Denk jasmijn, hooi en sultanas, maar ook witte perzik en een hint van appelmoes.

Hola! Op smaak is dit wel heel erg mooi. Het hout speelt niet langer eerste viool en maakt plaats voor zoete, fruitige toetsen als van perzik, abrikoos, mirabellen en sultanas. Karamel en vanille zorgen voor een extra zoete toets, terwijl het hout flink wat kruidigheid levert in de vorm van witte peper, zoethout en gember.

De afdronk is lang, kruidig (bijna pikant) en zoet.

Het vattype mag dan hetzelfde zijn, hier is toch uit een heel ander vaatje getapt (ziet u wat ik daar deed?). Deze Glen Spey is heel mooi en ik hoop dat de familie Bams een paar flesje voor de kleine meid aan de kant heeft gezet. Welkom, Abbey Bams! En dankjewel, Benny, om mij hiervan een sample te bezorgen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).