Glen Spey Distillery

Rothes, Aberlour

Banffshire AB38 7AY

Scotland

Tel +44 1340 834 215

Mill of Rothes

In hartje Speyside, nabij Rothes, bevind zich één van de minst bekende distilleerderijen van Schotland: Glen Spey. De reden is niet ver te zoeken: het is een distilleerderij die uitsluitend voor de blending industrie produceert. Het is één van drie distilleerderijen in de regio die de naam van de rivier draagt (Speyburn en Speyside zijn de andere). Ze werd opgericht in 1878 door James Stuart & Co en kreeg initieel de naam Mill of Rothes mee, verwijzend naar de oude molen die voorheen door Stuart werd uitgebaat. In sommige geschriften verschijnt ook nog de naam Millhaugh.


Wanneer ze precies de Glen Spey naam kreeg is niet bekend. Vreemd is wel dat het oude logo Glen Spey Distillery ondertussen vervangen werd (in 2004) door een Spey Royal uithangbord. Reeds in 1887 verkocht James Stuart de distilleerderij aan Gilbey, een gin-producent uit London (en zelf kocht hij de Macallan distilleerderij). De distilleerderij stookte sindsdien onafgebroken, afgezien van een brand in 1920.

In 1970 werd de productiecapaciteit verdubbeld door twee extra stills te plaatsen. Die laatste twee maken gebruik van zogenaamde purifiers, kleine condensers die een deel van de alcoholdampen terug naar de alambiek sturen om zo opnieuw gedistilleerd te worden. Dat zorgt voor een lichtere, delicatere spirit.

Range

Meer dan 95% van de productie is bedoeld voor de blenders, met het bekende J&B op kop (dit merkt was trouwens in het originele logo van de distilleerderij verwerkt zoals je op de eerste foto kan zien).

Als je de semi-officiële bottelingen van Diageo niet meerekent (de Fauna & Flora, Manager’s Choice en Manager’s Dram), is er maar één officiële botteling van Glen Spey verkrijgbaar, namelijk de Glen Spey 21 Year Old Limited Release uit 2010. In de jaren ’80 was er nog wel een Glen Spey 8 Year Old, maar die is vandaag nog moeilijk te vinden (en onbetaalbaar geworden). Maar ook bij de onafhankelijke bottelaars zal u het niet onder de markt hebben om een fles te pakken te krijgen.