Distilleerderij: Glen Spey
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Spey 10 Year Old 2011/2022, The Ultimate Cask Strength, First use hogshead #802461, 281 bts
Kleur: goud
ABV: 61.2%

Atelier

Glen Spey mag probleemloos één van de mindere goden uit de Speyside genoemd worden, want deze distilleerderij produceert uitsluitend voor de blenders. Wil je de malt al proeven, kan je niet anders dan op zoek gaan naar een onafhankelijke botteling. Dit is er zo eentje van The Ultimate, het bekende label van Nederlands bottelaar van Wees. Merk op dat het vattype omschreven wordt als ‘First use hogshead’, wat ik nooit eerder hoorde of las. Ik heb geen idee of dit nu first fill is, dan wel virgin oak.

Op de neus krijg ik vooral vanille, appelmoes, eik, honing en gember. Maar het hout overheerst absoluut. Ik lijk wel in het atelier van een timmerman te staan. Vers gezaagde planken, houtkrullen, zaagsel…

Hoewel op smaak de vanille, appelmoes en honing weerkeren, is het ook hier flink wat hout dat de aandacht trekt, wat me des te nieuwsgieriger maakt naar dat ‘first use hogshead’. En hoewel het hout dus ook op de tong domineert, valt dit me eigenlijk best wel goed mee.

De afdronk is middellang en benadrukt de zoetigheid van deze malt, maar de tannine maken de mond wel helemaal droog.

Geen slechte Glen Spey, maar hier is het hout toch iets te prominent aanwezig om hem helemaal genietbaar te maken. Dankjewel, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).