Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 26 Year Old 1975/2001 Scottish Castles, Jack Wiebers Whisky World, Cask #5529, 90 bts
Kleur: brons
ABV: 43%

Donkerzoet

Glen Grant is al sinds 1870 actief, opgericht door de broers James en John Grant. In 1861 is het de eerste distilleerderij in Schotland die over elektriciteit beschikt. Bijna een eeuw later, in 1961, wordt het de best verkopende single malt in Italië, waar hij vandaag de dag nog steeds razend populair is. In mijn glas zit een golden oldie, gedistilleerd in 1975 en ondertussen 23 jaar geleden gebotteld in de Scottish Castles reeks van Duits onafhankelijk bottelaar Jack Wiebers. Wat een heerlijk kleurtje!

Nou, de neus begint eerlijk gezegd wat gesloten en de toetsen van het vat – dat duidelijk een actief sherryvat geweest is – nemen onmiddellijk de teugels in handen. Pruimen, rozijnen, kruidnagel en mandarijnen verschijnen eerst, gevolgd door toetsen van kweepeer en appelmoes. Best lekker, moet ik zeggen.

Ook op smaak is het profiel van Glen Grant compleet onherkenbaar, maar zijn de toetsen van het sherryvat eens te dominant. Café Noir koekjes, cacao, rozijnen, pruimen, kaneel en kruidnagel… zij maken hier duidelijk de dienst uit. En ondanks het bescheiden ABV, laat de alcohol zich hier zeker voelen. Gelukkig is het wel allemaal erg lekker.

De finish is lekker lang en donkerzoet.

Een erg actief vat was hier aan het werk, hoor. Blij dat ik deze heb kunnen proeven, want hij is ondertussen ergens meer te vinden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).