Brouwerij: GCB Craft Beers
Regio: België
Fles: GCB Xmas Dark Quadrupel, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Stout Light

GCB – oftwel ‘God Child Brewery’ – is een craft brouwerij waar biertjes gebrouwen worden door Mauro Vissers, zoon van Jan & Lieve van de Fisser brouwerij (en de single malt whisky shop in Zammel – of all places). In het glas zit de Xmas Dark Quadrupel, die een samenwerking is met Ne Flierefluiter (van mama en papa, dus). Het werd gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 5 verschillende hopsoorten, 2 gisten en nog enkele geheime ingrediënten… Niet bepaald het juiste moment om deze in het glas te hebben, maar ik heb het geduld niet om te wachten tot de kerstboom weer getooid mag worden. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die relatief snel gaat liggen.

Op de neus krijg ik pure chocolade, vers gebrande koffie en stoofvleessaus, ik ben niet aan het zeveren. Maar dan niet zo zwaar als een stout. Ik heb niet het gevoel dat deze romig of zwaar is (ondanks het heftige alcoholpercentage). Ik laat voorlopig mes en vork aan de kant.

Verrassend fris en monter – voor deze stijl, althans – met mooie bittere toetsen als van koffie en chicorei, flink parelend en daarmee erg doordrinkbaar (mits voldoende fris geschonken).

Een relatief lange finish is mijn deel. Bitterzoet en zacht drogend.

Een bijzonder donkere quadrupel die ik stoutmoedig een stout light durf dopen. En ja, ik kan me voorstellen dat deze het bij de kerstdiner goed doet.

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2024